DIRECT WETEN OF EEN WARMTEPOMP MOGELIJK IS?

Door Technische Unie
14 september 2021
Technische Unie

Een juist ontwerp van een warmtepompinstallatie begint bij een transmissieberekening. Dit werkt totaal anders dan bij een cv-ketel, die een heel breed modulatiebereik heeft qua vermogen. Om het vermogen van de warmtepomp te bepalen is een heel precieze berekening nodig. Om die te maken is het dan ook vereist om eerst een warmteverliesberekening te maken.

Direct duidelijkheid met de warmtepomp selectietool

Technische Unie heeft een handige warmtepompselectietool waarmee we u veel werk uit handen nemen. Met behulp van deze tool maken wij een volledige transmissieberekening van de woning van uw klant en weet u direct of een warmtepomp in de woning te realiseren is én welk type warmtepomp benodigd is. 

Snel en zonder gedoe een merkonafhankelijk advies

Veel installateurs hebben geen tijd om een transmissieberekening zelf te maken. Toch is die nodig om een gedegen advies voor een warmtepompinstallatie af te kunnen geven. Dit besteden ze nu vaak uit aan een calculatiebureau of aan de warmtepompleverancier, van wie de laatste zich vaak baseert op vuistregels in plaats van de échte transmissie.

Met de nieuwe warmtepomp selectietool van Technische Unie kunt u deze transmissieberekening volledig uitbesteden aan een voor u vertrouwde leverancier.

De berekening met deze selectietool is gemaakt op basis van zo betrouwbaar mogelijke gegevens en indien vereist zelfs op basis van gecertificeerde gegevens. Verder kunnen we u op basis van de transmissie-uitkomst uit de tool een compleet merkonafhankelijk advies aanbieden. U kunt zich dan zo snel mogelijk richten op de uitvoering van de installatie.

Hoe werkt de warmtepomp selectietool?

Voor de warmtepomp selectietool zijn een aantal vragen benodigd. Bijvoorbeeld de oppervlakte en bouwjaar van de woning en/of eventuele eerdere aanpassingen aan de bouwkundige staat van de woning. Bij nieuwbouw volstaat een EPC-rapport gemaakt met het UNIEC berekeningsprogramma.

Na het invoeren van de woninggegevens rolt er een zo precies mogelijke transmissie uit de tool waarmee we een advies op maat voor u maken. Bij renovatie wordt inzichtelijk gemaakt welke besparingen er mogelijk zijn en welk type warmtepomp toegepast kan worden in de woning van uw klant.

Met behulp van dit ontwerp kunt u direct de benodigde materialen samenstellen en een offerte uitbrengen aan uw klant.

EASY of PRO

Technische Unie heeft twee varianten van de warmtepomp selectietool : de EASY en de PRO.

EASY berekening

De EASY is op basis van bestaande bouw of nieuwbouw en wordt vaak gehanteerd om toch een betrouwbare offerte uit te kunnen brengen. Zelfs in de aanbestedingsfase! De berekening wordt gemaakt aan de hand van GEO data, het huidige verbruik óf oppervlaktes van de verschillende verdiepingen.

Bij GEO data wordt er gekeken naar de postcode van de woning. Naar aanleiding hiervan worden gegevens gehaald uit een database waarin alle geregistreerde bestaande bouw is ondergebracht. Die data van bestaande bouw kan worden aangepast op basis van vragen over eventuele aanpassingen van de bouwkundige staat.
De EASY berekening, ook wel snelberekening genoemd, kost €50,-.

PRO berekening

De PRO berekening wordt gemaakt aan de hand van twee methodes, afhankelijk van wat gewenst is. Is er een transmissieverlies op gebouwniveau vereist en is er een EPC-rapport beschikbaar? Dan kan er beroep worden gedaan op de genormeerde schilmethode.
Deze berekening is gecertificeerd aan de hand van de ISSO 51 en kost €100,-

De tweede methode is een berekening op gebouw- en ruimteniveau. Gecertificeerd op basis van de ISSO 51, 53 en 57. Door middel van deze berekening wordt exact per ruimte het warmte-, ventilatie- en opstartverlies inzichtelijk gemaakt.
De kosten hiervoor zijn €199,50.

Ontwerp betrouwbaar en bespaar kostbare tijd én geld

Geïnteresseerd in de mogelijkheden van de warmtepomp selectietool? Neem contact op voor de mogelijkheden bij uw vertegenwoordiger of mail naar Team Duurzaam via [email protected]

meer over...