De ene installateur heeft warmtepompen al omarmd en ziet zijn werkzaamheden alleen maar toenemen. De ander hikt nog tegen deze duurzame techniek aan en ziet wel kansen, maar vooral ook beren op de weg. De Basistraining warmtepompen op TU Campus licht de werking en toepassing van warmtepompen toe. Trainer Rudi Tenkink werkt al 15 jaar met warmtepompen en deelt zijn theoretische én praktijkkennis graag met de deelnemers.
BASISTRAINING WARMTEPOMPEN: IEDEREEN MET EEN BEETJE INSTALLATIEKENNIS IS WELKOM
Praktijkgericht: installeren, onderhoud, storingen
Het opleidingsinstituut van Technische Unie, TU Campus, biedt verschillende trainingen op gebied van duurzame installatietechnieken. Eén van die trainingen is de tweedaagse training Warmtepompinstallaties (basis) – toepassing & werking.
Trainer Rudi Tenkink weet hoe het is om een warmtepomp inbedrijf te stellen, onderhoud te plegen en storingen op te lossen: “Het installeren van warmtepompen vereist een totaal andere techniek dan bij cv-ketels. Maar als je gewend bent te werken met airco’s, is het niet veel anders”, vertelt Tenkink. Voor cv-monteurs is het dus even omschakelen. Maar waar een wil is, is een weg.
Iedereen is welkom bij de 2-daagse basistraining
De warmtepomp-training is een basistraining. Iedereen is welkom, al is het wel belangrijk om een beetje installatiekennis te hebben. Volgens Tenkink zijn de meeste cursisten adviseurs, werkvoorbereiders, installateurs, monteurs én zzp’ers. “Ook monteurs die al bezig zijn met warmtepompen schuiven graag aan. Vooral voor de wet en regelgeving rondom warmtepompen én voor de praktische tips.”
‘Een warmtepomp is en blijft maatwerk’
Warmtepompen spelen een belangrijke rol in de energietransitie. Tenkink: “Warmtepompen zijn een betrouwbare techniek. Het is een prima oplossing om een woning gasloos te verwarmen. Alleen is en blijft een warmtepomp wel maatwerk.
Maak je een fout bij de installatie of bij het inregelen, dan merk je dat gelijk. Als de flow niet goed is, werkt een warmtepomp niet. Bij een ketel is dat anders. Die blijft ook gewoon werken met een slechte flow. Je hebt dan alleen niet zo’n goed rendement.”
Foto: Warmtepomp-trainer Rudi Tenkink in het trainingscentrum van Technische Unie
‘Waterzijdig inregelen is misschien nog belangrijker dan de warmtepomp zelf’
Waterzijdig inregelen is dan ook een belangrijk onderwerp in de warmtepomp-training. “Dat is misschien nog wel belangrijker dan de warmtepomp zelf. Bij elke warmtepompinstallatie begin je namelijk met waterzijdig inregelen. Dat móét je doen om de COP (Coëfficient of Performance) te berekenen.
Je ziet in de praktijk regelmatig warmtepompinstallaties die niet werken. Dit heeft vaak te maken met het feit dat de installatie te groot is voor de woning. De berekening is niet goed gedaan. Wanneer de installatie teveel vermogen heeft, kan hij op een gegeven moment zijn warmte niet meer kwijt. Daardoor maakt de warmtepomp veel starts en stops. Dát is funest voor een warmtepomp. Daar gaan ze kapot van”, vertelt Tenkink.
‘Het échte aansluiten leer je in de praktijk’
“Daarnaast leren cursisten alles over de opstelling. Waar moet je op letten? De diverse soorten warmtepompen worden behandeld. Van lucht/lucht warmtepompen tot grondgebonden warmtepompen. Hoe regel je ze in en welke buffervaten heb je nodig? Ook komen de verschillende soorten koudemiddelen aan bod én het aansluiten van de warmtepomp. De theorie erachter dan, want het échte aansluiten leer je natuurlijk in de praktijk”, besluit Tenkink.
Aanmelden voor Basistraining Warmtepompen
Meer weten over de tweedaagse Basistraining Warmtepompen? Bezoek de website van TU Campus óf meld u direct aan!