EEN INFILTRATIEKRAT INSTALLEREN: ZO WERKT DAT

Door Technische Unie
20 juli 2023
Technische Unie

Een infiltratiekrat vangt regenwater op en geeft het geleidelijk af aan de bodem (infiltreren). Voordeel is dat het water niet in plassen blijft liggen op de grond omdat de bodem niet zoveel water tegelijk kan opnemen. En dankzij infiltratiekratten stroomt er ook minder water naar het riool. Maar hoe werkt zo'n infiltratiekrat precies en hoe installeer je deze?

Hoe werkt de infiltratiekrat?

 • Opvang regenwater
  Bij een infiltratiekrat wordt het regenwater opgevangen vanaf het dak van het huis of andere verharde oppervlakken, zoals opritten of terrassen. Het water wordt geleid naar het infiltratiekrat via een regenpijp of een afvoersysteem.

 • Opslag in infiltratiekrat
  Een infiltratiekrat is een ondergrondse kunststof constructie die grote holtes en openingen bevat. Het opgevangen regenwater loopt in de krat  en wordt daar tijdelijk opgeslagen. De grootte van de krat kan variëren, afhankelijk van de behoefte en de beschikbare ruimte.

 • Infiltratie in de bodem
  Na verloop van tijd infiltreert het opgeslagen regenwater geleidelijk in de bodem. Dit gebeurt doordat het water door de openingen en holtes van de infiltratiekrat sijpelt en wordt geabsorbeerd door de grond eromheen. Het infiltratieproces helpt om het regenwater te reinigen en voedingsstoffen aan de bodem toe te voegen.

 • Hergebruik of afvoer van overtollig water
  Afhankelijk van de capaciteit van de infiltratiekrat en de hoeveelheid regenwater die wordt opgevangen, kan er een punt komen waarop de krat vol is en het overtollige water niet meer kan infiltreren. Op dat moment kan het overtollige water worden hergebruikt voor bijvoorbeeld irrigatie van de tuin, of het kan alsnog worden afgevoerd naar het rioleringssysteem.

Hoe bereken je het aantal infiltratiekratten?

Infiltratiekratten zijn meestal tussen de 200 a 300 liter per krat. Het aantal kratten dat je nodig hebt, is afhankelijk van het aantal vierkante meters dakoppervlak dat wordt afgekoppeld. Een handige vuistregel hierbij is om 20 liter kratvolume te gebruiken per vierkante meter afgekoppeld oppervlak.

Wat heb je verder nodig bij het installeren van een krat?

 1. Geotextiel
  Geotextiel laat water door, terwijl het de kratten beschermt tegen zand en aarde. 
 2. Zandvanger
  Het gebruik van een zandvanger is belangrijk om te voorkomen dat er te veel zand en aarde in de kratten terechtkomt, waardoor ze sneller dichtslibben. Kies bij voorkeur een zandvanger met een geïntegreerde bladvanger, anders moet je deze apart aanschaffen.
 3. PVC-buizen en bochten
  De benodigde lengte en hoeveelheid PVC-buizen en bochten zijn afhankelijk van de specifieke situatie waarin je werkt. Zorg ervoor dat je voldoende materiaal hebt om het systeem optimaal te laten functioneren.
 4. Grind, zand of steenslag
  Gebruik dit materiaal om het gat waarin de infiltratiekratten worden geplaatst op te vullen. Het biedt stabiliteit aan het systeem en zorgt ervoor dat de kratten goed op hun plaats blijven.
 5. PVC-lijm en tape
  Deze zijn nodig om de PVC-buizen stevig aan elkaar te bevestigen en om het geotextiel veilig aan de kratten te bevestigen.

Hoe installeer je een infiltratiekrat?

Infiltratiekrat installeren? Dan volgt u deze stappen:

 1. Ontwerp en planning
  Bepaal de locatie van het infiltratiekrat in uw tuin en bepaal de optimale grootte van het krat op basis van het op te vangen regenwater en de beschikbare ruimte. Overweeg ook de afstand tot de regenwaterafvoer (bijv. dakgoten) die naar het krat wordt geleid.
 2. Graafwerk
  Graaf een gat op de gekozen locatie dat groot genoeg is om het infiltratiekrat volledig te bevatten. Houd rekening met de diepte en breedte van het krat, plus extra ruimte voor eventuele aansluitingen en afvoerleidingen.
 3. Voorbereiding van de ondergrond
  Zorg ervoor dat de bodem van het uitgegraven gat vlak en stevig is. Verwijder eventuele scherpe voorwerpen of puin om schade aan het krat te voorkomen.
 4. Plaatsing van het infiltratiekrat
  Plaats het infiltratiekrat in het gat. Zorg ervoor dat het krat stevig en horizontaal in de grond staat. Indien nodig kunt u meerdere kratten met elkaar verbinden om een groter infiltratievolume te creëren.
 5. Aansluitingen
  Sluit de regenwaterafvoer (bijv. regenpijp) aan op het infiltratiekrat. Dit kan betekenen dat u een opening in het krat maakt en een afvoerleiding plaatst om het regenwater naar het krat te leiden.
 6. Bedekking en afwerking
  Bedek het infiltratiekrat met een geotextiel of gronddoek om te voorkomen dat er vuil of sediment in het krat terechtkomt. Vul het gat rond het krat met grond en zorg ervoor dat de bedekking stevig is.
 7. Controle en onderhoud
  Zorg ervoor dat het infiltratiekrat goed functioneert door regelmatig te controleren op verstoppingen of blokkades. Reinig indien nodig het krat en de afvoerleidingen om een goede waterstroom te waarborgen.

 

Watermanagement: neem de touwtjes zelf in handen

Watermanagement wordt steeds belangrijker in de bouw- en installatiebranche door het dringend watertekort in de nabije toekomst. Ga ook aan de slag!