CIRCULARITEIT BIEDT NIEUWE MOGELIJKHEDEN!

Door Technische Unie
2 mei 2022
Technische Unie

Circulariteit is een breed begrip. In de bouw en de techniek is het nu niet meer weg te denken. Het kan op verschillende manieren in de praktijk worden gebracht. 

“We onderscheiden vijf verschillende verdienmodellen op het gebied van circulariteit“ legt Mathijs Scholten, Key Account Manager en aanjager van circulair installeren, uit. “Dit zijn circulair ontwerpen, product as a service, levensduur verlenging, deelplatformen en waarde terugwinning.”

Praktijkvoorbeelden

“Bij elk project denken we mee met de klant over de manier hoe circulariteit het best ingezet kan worden. Bijvoorbeeld het selecteren van materialen met Cradle to Cradle certificaten waarbij door fabrikanten nagedacht is over wat er met het product moet gebeuren aan het einde van haar levenscyclus of het selecteren van draadgoot in plaats van kabelgoot om op deze manier per lengte draadgoot bijna 1 kilo primaire grondstoffen te besparen.

Een ander voorbeeld is het hergebruiken van wasbakken voor het circulair renoveren van woningen in samenwerking met Locas Installatietechniek voor woningcorporatie de Alliantie. De wasbakken worden helemaal schoongemaakt door het een nacht te leggen in een biologisch azijnbad en zijn weer zo goed als nieuw. Ook gebruikte kabelgoten zijn prima voor hergebruik. Een voorbeeld hiervan is de circulair gebouwde sporthal die we samen met Breman Utiliteit Zwolle hebben gerealiseerd, “vertelt Mathijs enthousiast.

Rethink, re-use en recycle

Op dit moment gaat Technische Unie uit van re-think, re-use en re-cycle. Dat is ook terug te vinden in onze producten. Elk product krijgt een circulariteitsicoon die dit aangeeft. “Ook hebben we al aardig wat circulaire materialen op voorraad liggen. Verder praat ik er veel over met klanten en ik merk ik dat zij er ook veel mee bezig zijn.” Technische Unie heeft zich ook aangesloten bij het brancheplan verpakkingen. “Hierdoor zijn we minder afval gaan gebruiken en moeten we over een paar jaar naar volledig recyclebaar verpakkingsmateriaal.”

 

Toekomstplannen

In 2030 moet Nederland al 50% minder primaire grondstoffen gebruiken (zoals mineralen, metalen en fossiel). Mathijs verwacht hierdoor een tsunami aan regelgeving. “Denk aan primaire grondstoffen zwaarder belasten, waardoor het interessanter  voor fabrikanten wordt om hun reeds in de markt gezette materialen retour te halen en de grondstoffen opnieuw in te zetten. Ook verwacht ik dat de belasting op arbeid verlaagd wordt, dan wordt het rendabeler om dingen te repareren in plaats van nieuw te produceren.” 

Uiteindelijk wil de overheid dat Nederland in 2050 een circulaire economie is. Een economie zonder afval, waarbij alles draait op herbruikbare grondstoffen. “Key Accounts en middelgrote klanten hebben als eerste met de nieuwe regelgeving te maken. We ondersteunen de klanten in het proces waar mogelijk. Samen komen we er uit en zijn de circulaire doelen niet onhaalbaar.”

Ondersteuning nodig bij uw circulaire uitdaging?

Mathijs Scholten helpt u graag verder!