BIOLUX: DE JUISTE VERLICHTING OP HET JUISTE MOMENT

Door Ledvance
19 november 2020

Goed licht biedt veel meer dan alleen de visuele functie die het heeft. Het kan de cognitieve prestaties verbeteren, de concentratie en aandacht verhogen en helpt mensen te ontspannen. Deze niet-visuele effecten worden beïnvloed door veranderingen in de intensiteit en kleurtemperatuur van het licht. Tegenwoordig brengen mensen echter meer dan 90% van de dag binnen door in plaats van buiten in de natuurlijke lichtomstandigheden waarvoor ons biologische systeem is ‘geprogrammeerd’ en gesynchroniseerd. Kunstlicht kan inmiddels de zon nabootsen en natuurlijk licht benaderen, en zo het welzijn van mensen verbeteren. Dat is het principe van HCL: verlichting die is gericht op wat de mens nodig heeft.

BIOLUX HCL-systeem van Ledvance

Het BIOLUX systeem bestaat uit een Control unit en Panel 600 en Downlight armaturen. De intelligente BIOLUX Control Unit stelt gebruikers in staat om het licht aan te passen aan verschillende werkomstandigheden. De vijf modi RELAX, CREATE, NATURAL, FOCUS en BOOST kunnen worden geselecteerd en indien nodig worden gesimuleerd, bijvoorbeeld het natuurlijke verloop van het daglicht voor het werken aan reguliere taken (NATURAL), het genereren van speciaal licht om de concentratie en prestaties te verbeteren (BOOST), het stimuleren van creativiteit in brainstormsessies (CREATE) of zorgen voor ontspannend licht tijdens pauzes (RELAX). De Ledvance BIOLUX Control Unit maakt indruk met zijn eenvoudige en intuïtieve instelling en bediening en is door de VDE gecertificeerd als volwaardig HCL systeem. BIOLUX is geschikt voor vergaderzalen, kantoren, klaslokalen, ziekenhuizen en vooral in ruimtes waar weinig of geen daglicht aanwezig is.

BIOLUX Ledvance

Waarom BIOLUX?

1. Eenvoudige installatie

  • ZigBee 3.0 communicatie tussen controller en armaturen: geen extra bedrading nodig
  • Klaar voor aansluiting op de voeding, configuratie via de speciale app
  • Op het BIOLUX systeem kunnen tot twintig BIOLUX armaturen (Panel, Downlight) worden aangesloten op een Control Unit

2. Eenvoudige werking

  • Voorgeprogrammeerde dynamische verlichtingsscenario’s die rekening houden met de biologische ritmes van de gebruiker (RELAX, CREATE, NATURAL, FOCUS en BOOST)
  • Automatische en nauwkeurige instelling: variatie van kleurtemperatuur en lichtintensiteit afhankelijk van het tijdstip van de dag en het seizoen
  • Intuïtieve bediening, gebruiker kan niets verkeerd doen waardoor iets gebeurt wat niet de bedoeling is

3. Dynamische verlichting

Variaties in kleurtemperatuur en lichtintensiteit kunnen:

  • Het bioritme van de mens stimuleren
  • Prestaties en concentratie ondersteunen
  • Creativiteit en dynamiek stimuleren

LEDVANCE BIOLUX