ONDANKS NIEUW UITSTEL GASKETELWET: TRAININGEN LOPEN GEWOON DOOR!

Door Technische Unie
19 oktober 2021
Technische Unie

Installatiebedrijven hoeven pas op 1 januari 2023 en niet op 1 april 2022 gecertificeerd te zijn voor de Gasketelwet. De nieuwe Gasketelwet geldt voor alle installateurs en gasinstallatiebedrijven in Nederland. Dat betekent dat alleen gecertificeerde installatiemonteurs werkzaamheden aan (gas)verbrandingsinstallaties mogen uitvoeren. 

CO-certificering installatiemonteurs bij TU Campus

Volgens de Gasketelwet moeten alle installatiemonteurs hun vakmanschap aantonen met een CO-certificering. Deze certificering bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkexamen. TU Campus biedt een theorietraining aan, die bestaat uit een theoriegedeelte en een theorie-examen. Na het behalen van het theorie-examen kunt u zich inschrijven voor het praktijkexamen via Vakmanschapco.nl. Het tarief van het praktijkexamen is maximaal € 595,00 ex. BTW en wordt op verschillende plaatsen in het land aangeboden. Heeft u het praktijkexamen positief afgerond? Dan is de CO-certificering en het bewijs van vakmanschap een feit.

Het vakmanschap wordt geregistreerd in het centraal register. InstallQ heeft onlangs besloten dat de uitgegeven bewijzen van vakmanschap negen maanden langer geldig zijn. Dat betekent dat een behaald bewijs van vakmanschap nu vijf jaar en negen maanden geldig is. Alle monteurs moeten binnen deze periode opnieuw gecertificeerd worden.

Heeft u zich ingeschreven voor een CO-certificering training? Dan kunt u deze gewoon volgen. Ondanks dat de ingangsdatum van de Gasketelwet opnieuw is uitgesteld, raden wij alsnog aan om uw monteurs op tijd te certificeren. Na deze certificering moet namelijk ook de bedrijfscertificering in orde worden gemaakt. 

Bedrijfscertificering

Bedrijven die beschikken over vakbekwame monteurs met een CO-certificering, kunnen een bedrijfscertificering aanvragen. Zij moeten onder andere hun bedrijfsproces goed regelen, aan de hand van een Kwaliteitshandboek. De Gasketelwet stelt dat bedrijven die gasketels installeren of onderhouden een verplichte certificering moeten hebben volgens bepaalde certificeringsschema’s (InstallQ, KIWA of de NHK). Deze schema’s zijn momenteel nog niet goedgekeurd en dus kunnen bedrijven zich nog niet laten certificeren. Als de schema’s voor bedrijfscertificering gereed zijn kunt u direct de bedrijfscertificering aanvragen. Wanneer dit precies zal zijn is nog niet bekend. Voor meer informatie en laatste updates verwijzen wij u graag naar de website van Techniek Nederland.