SMARTBUILDING: ENERGIEMONITORING

Door Technische Unie
7 maart 2022
Technische Unie

Energiemonitoring en/of energiemanagement is een onmisbaar onderdeel van Smart Building. Wij leggen u graag uit waarom en welke producten u in ons assortiment vindt.

Wat is energiemonitoring?

Energiemonitoring geeft inzicht en kan door energiemanagement zorgen voor een optimale balans tussen de energievraag en het gebruik binnen een gebouw. Zo wordt de duurzaam verkregen energie vanuit de zonnepanelen en de warmtepomp gemonitord, binnen het pand gehouden en optimaal afgestemd op het verbruik. Het streven daarbij is om zo min mogelijk energie terug te leveren aan het net en zo nul-op-de-meter te realiseren. Met slimme meters en softwaresystemen kan de eigenaar het energieverbruik beheren.

Waarom is het belangrijk?

Smart building draagt bij aan een schone planeet, gezonde leefomgeving en is bovendien kostenbesparend. Energiemonitoring maakt het verbruik inzichtelijk, energiemanagement zorgt vooral voor minder energiekosten. Met de stijgende energiekosten, betaalt energiemanagement zich terug. Bovendien moet elk gebouw energiezuinig worden en een aangenaam binnenklimaat hebben. En of het nu om de woningen gaat van uw woonproject of een kantoorpand dat gerenoveerd moet worden, alles moet vanaf 2030 naar energielabel A.

Wat biedt Technische Unie op het gebied van energiemonitoring?

Naast kennis en advies op maat, hebben wij een breed assortiment aan energiemonitoringsproducten. We werken samen met bekende namen op het gebied van energiemanagement. Denk hierbij onder andere aan ABB, Eaton, Hager, Legrand en Siemens. Hier een overzicht van producten uit onze webshop die onmisbaar zijn voor elk smart building project:

Energiemanagement componenten

Energiemanagement begint bij monitoring, hier heeft u de juiste componenten voor nodig. Deze componenten passen in elk groot systeem voor smart building en kunnen via een dashboard bediend worden. Zo kan er gelijk actie ondernomen worden om energie te besparen. Denk aan in-en uitschakelen van het licht, de verwarming of airconditioning in het gebouw.

Elektriciteitsmeters

Meten is weten! Een goede elektriciteitsmeter is daarbij onmisbaar. Elektriciteitsmeters zijn kleine componenten die het stroom- en energieverbruik weergeven. Ze meten zowel het actueel verbruik, als het totale verbruik. Elektriciteitsmeters kunnen ook stand alone worden ingezet, dus hoeven niet persé aan andere systemen gekoppeld te zijn.

Multifunctionele paneelmeters

De multifunctionele paneelmeter van Siemens

Wilt u een meter die nog uitgebreider is en bijna alle gegevens en waardes weergeeft van het gebouw? Dan is de multifunctionele paneelmeter de juiste toevoeging voor uw smart building project! Deze meter meet stroom, vermogen, temperatuur en nog veel. Een multifunctionele paneelmeter kan goed samenwerken met energiemanagementsystemen.

Warmtemeters

Warmtemeter

Bevat uw project een hotel, wellness centrum, sportschool, appartementencomplex, ziekenhuis of verzorgingstehuis? Dan mag de warmtemeter niet ontbreken. Warmtemeters geven de watertemperatuur van douches en baden aan. Voor plekken waar veel gebruik wordt gemaakt van badkamers en zwembaden is dat erg handig. Maar de warmtemeter kan ook het water in de radiatoren of vloerverwarming meten. In elk gebouw met verwarming kan een warmtemeter uitkomst bieden.

Power Distribution Units

Ten slotte vindt u in onze webshop nog de Power Distribution Units (PDU’s). Deze units zijn erg handig voor kantoorpanden en datacentra. Met een PDU kunnen bijvoorbeeld alle opladers centraal worden uitgeschakeld in een kantoorruimte. Via een PDU kun je op afstand meten hoeveel stroom er per bureau wordt gebruikt. Bij een datacentrum meten PDU’s hoeveel stroom er per server wordt gebruikt. Vooral bij datacentra is de PDU erg populair.