De kraan openzetten en je handen wassen, je glas vullen of de plantjes water geven. Als je er goed over nadenkt, speelt de kraan een onmisbare rol in ons leven. En dat is – in sommige delen van de wereld – al millennia lang zo. De geschiedenis van de kraan gaat al zo ver terug als de tijd van de oude Grieken en Romeinen. Maar er is sinds die tijd wel veel veranderd. Heel veel zelfs! GROHE biedt een kijkje in de recente ontwikkelingen én het moderne productieproces.
GROHE staat al eeuwenlang voor innovatieve kranen
Toen de oude Romeinen manieren vonden het water naar hun hand te zetten, werd het gebruik van kranen noodzakelijk. Zonder kraan bleef het water immers stromen, en zou de boel overal onderlopen. Deze eerste typen kranen waren eenvoudige kleppen die je met de hand open en dicht moest schuiven. In de middeleeuwen en renaissance ontwikkelde de technologie zich door, maar het zou nog vele jaren duren voordat het draaikraanmechanisme met schroefdraad werd uitgevonden. Namelijk in 1845, tijdens de industriële revolutie. Een andere grote sprong vooruit, was toen GROHE in de jaren ’50 de eerste mengkraan op de markt bracht. Vanaf dat moment werd het makkelijk om precies de juiste temperatuur straal te produceren. Nu heel normaal, destijds baanbrekend!
Slim én mooi materiaalgebruik
Materialen als brons en koper zijn sinds de oudheid populaire materialen voor de kraan, omdat deze goed bestand zijn tegen corrosie. De afgelopen 150 jaar werden materialen als messing, RVS en chroom ook steeds gangbaarder, maar nog steeds zijn brons en koper belangrijke grondstoffen in het productieproces.
Innovatie, toen en nu
Met de uitvinding van de mengkraan werd het in 1936 opgerichte GROHE definitief bekend als producent van innovatieve en hoogwaardige sanitairoplossingen. Oprichter Friedrich Grohe liet met deze stap duidelijk zijn eigen visie op de productgroep zien. Net als in de beginjaren van zijn bedrijf is de GROHE-fabriek nog steeds te vinden in het Duitse Hemer.