Een ziekenhuis is 24/7 in bedrijf. Het kan niet zomaar gesloten worden voor technisch onderhoud. Maar ook in deze gebouwen zijn reparaties en vervangingen nodig. Met als uitdaging om zo min mogelijk overlast te veroorzaken voor bezoekers en patiënten. In het Isala-ziekenhuis in Zwolle heeft BAM, in samenwerking met Technische Unie, de verlichting van de gangzones vervangen.
De verlichting vervangen terwijl de operaties gewoon doorgaan
Vervangen terwijl de zogenaamde winkel openblijft
Ferry Brouwer, technisch adviseur Gebouwbeheer bij Isala: “In het Isala ziekenhuis was na 12 jaar de verlichting in de openbare ruimten, zoals de centrale hal, gangen, wachtruimten en balies toe aan vervanging. De grootste uitdaging tijdens zo’n onderhoudsproject is om zo min mogelijk werk in het ziekenhuis te hebben. De zogenaamde winkel blijft namelijk open en we willen patiënten en bezoekers zo min mogelijk storen. Door goede afspraken te maken in het voortraject zorgt dat voor een soepel en efficiënt project.”
Nieuw armatuur passend maken op een bestaand systeem
Ferdinand du Buy, projectleider service en onderhoud bij BAM: “Belangrijk was dat het huidige KNX-systeem behouden werd. Dat was nog niet aan vervanging toe en dat bespaart een hoop extra kosten. Door het behouden van het KNX-systeem moesten we rekening houden met de hogere inschakelspanning en -stroom van de nieuwe led-armaturen. Dit hebben we zorgvuldig onderzocht aan de hand van de specificaties van de nieuwe armaturen en de bestaande KNX-actoren. We zijn gestart met een pilot in de centrale hal. Die pilot heeft een aantal maanden geduurd zodat we zeker wisten dat alles correct functioneerde.
Naast de inschakelspanning moesten de nieuwe armaturen ook fysiek op het bestaande systeem kunnen worden aangesloten. Dat kon vrij eenvoudig. Het aansluitsnoer van het oude Trilux armatuur kon worden hergebruikt op het nieuwe armatuur. In overleg met Technische Unie is onderzocht hoe we deze aansluitsnoeren in het vervangingstraject zo efficiënt mogelijk konden hergebruiken. Door het hergebruiken van deze aansluitsnoeren hebben we enorm kunnen besparen op kosten voor Isala en uiteraard ook belangrijk voor het milieu.”
Het proces van oud naar nieuw
Bij de prefabricage-afdeling van Technische Unie worden de nieuwe armaturen gereed gemaakt voor de installatie.
Ferdinand du Buy: “Het proces ziet er als volgt uit. BAM haalt de oude armaturen uit het plafond en maakt het aansluitsnoer los van het armatuur. Het oude armatuur gaat op de ene kar, en de aansluitsnoeren op een andere kar. Beide karren gaan vervolgens naar Technische Unie. Daar worden de kabels door de prefab-afdeling op de nieuwe armaturen gemonteerd. Daarna gaan de nieuwe armaturen weer op een kar en worden ze teruggestuurd naar Isala.
De oude armaturen worden tijdelijk opgeslagen in een container waarnaar ze op een later tijdstip gerecycleerd worden.”
Een hartstikke mooi samenspel
Ferdinand du Buy: “Dit project is een logistieke trein. Het proces is zo ingeregeld dat iedere keer zodra wij een sectie oude armaturen uit het plafond halen, er een kar met nieuwe armaturen just-in-time klaarstaat. Zo wordt de installatietijd per sectie zo kort mogelijk gehouden en is er geen grote opslagcapaciteit nodig.
Daarbij wordt in de logistiek door Technische Unie gelet op het aantal transportbewegingen. Een nieuwe kar wordt alleen geleverd zodra een vrachtwagen in de buurt is van het ziekenhuis. Geen ritten specifiek voor dit project om ook hier de CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden. Hierdoor zijn we continu met elkaar in contact en dat is een hartstikke mooi samenspel.”
Uw projecten efficiënter installeren?
Benieuwd hoe Prefab aan uw projecten kan bijdragen? Klik hieronder voor meer informatie of neem contact op met uw vertegenwoordiger of verkoopkantoor.
Op zoek naar een ander soort of type verlichting?
Om de keuze te vereenvoudigen hebben we verlichting opgedeeld in 7 categorieën in een handig overzicht.