Door de energietransitie en het verdwijnen van de gasaansluiting speelt de groepenkast een belangrijke rol in het veilig verwerken en verdelen van steeds grotere hoeveelheden elektriciteit. Heeft u wel eens gedacht aan het toepassen van een decentrale verdeler?
DECENTRALE GROEPENKAST ALS ALTERNATIEF VOOR AANPASSING GROEPENKAST
Gevraagde vermogens van moderne apparaten
In tegenstelling tot nieuwbouw, waar standaard een groot aantal leidingen wordt getrokken tussen centrale groepenkast en de keuken, moet er bij renovatie of verbouwing extra breek- en freeswerk worden uitgevoerd voor de gevraagde vermogens van moderne apparaten in de keuken. Een arbeidsintensieve klus voor installateur en bewoner, waarvoor tijd en menskracht ontbreken.
Systeem 55 decentrale keukenverdeler
De elektrische beveiligingscomponenten voor de keuken kunnen worden ondergebracht in een Systeem 55 decentrale keukenverdeler, een compacte groepenkast die je eenvoudig in een keukenkastje plaatst. Voeding komt vanuit de centrale groepenkast via een distributiegroep. Het is een volwaardige verdeler, met voeding, hoofdschakelaar en afgaande groepen die allemaal beveiligd zijn. Enkele decentrale systemen hebben standaard stekerbare aansluitingen. Hiermee sluit je vermogensvragers inclusief wandcontactdozen stekerbaar aan op de keukenverdeler.
Eaton PV-verdeler
Een vergelijkbare, decentrale oplossing is de Eaton PV-verdeler. Extra PV-groepen betekenen een flinke belasting voor de bestaande groepenkast door de hoeveelheid extra stroom en de warmteontwikkeling in de groepenkast. Een oplossing is om een pv-uitbreidingskast naast de bestaande groepenkast te plaatsen. Als de pv-panelen op het dak liggen en de pv-omvormer hangt op zolder, dan is het logisch om hier een decentrale pv-verdeler te installeren. Voeding komt vanuit de bestaande wasmachineaansluiting die als distributiegroep wordt omgebouwd, er is een hoofdschakelaar en de afgaande groepen zijn allemaal beveiligd. Extra leidingen vanuit de bestaande groepenkast naar zolder en complex installatiewerk is niet nodig.