In de voedingsmiddelenindustrie zijn juiste keuzes van schakel- en besturingskasten voor verschillende hygiënezones essentieel. Ontdek welke kasten geschikt zijn voor hoge, gemiddelde en lage hygiënezones en waarom.
De juiste schakel- en besturingskast voor elke Hygiënezone
Welke Hygiënezones zijn er?
In de productieomgeving wordt er een onderscheid gemaakt in verschillende hygiënezones, die in te delen zijn op prioriteit van hygiëne en in de mate waarop oppervlakken in aanraking komen met het product. In welke hygiënezone wordt de kast geplaatst? Conform de norm EN 1672-2:2005 wordt een productielocatie onderverdeeld in deze drie hygiënezones:
- Levensmiddelenzone: Dit is het voedselbereidingsgebied. Hieronder vallen alle oppervlakken die direct in contact komen met levensmiddelen. Ook vallen hier alle oppervlakken onder waar het product door uitlekken, wegspatten of wegstromen opnieuw in het productieproces terechtkomt. Een voorbeeld hiervan zijn de machines waarin voedsel daadwerkelijk verwerkt wordt.
- Spatzone: Dit zijn alle oppervlakken die direct in contact kunnen komen met levensmiddelen, bijvoorbeeld door spatten of wegstromen, en waarvandaan het levensmiddel niet in de productiestroom terecht kan komen. Het gaat hier bijvoorbeeld om de omgeving van de voedselverwerkende machines.
- Niet-levensmiddelenzone: Dit betreft alle overige oppervlakken en gebieden. Producten komen hier alleen verpakt en ongeopend voorbij en komen dus niet direct in aanraking met het oppervlak.
ZONE 1: HOGE HYGIËNE ZONE
De levensmiddelen zone, ook wel het voedselbereidingsgebied, is de meest kritische van alle hygiënezones. Vanwege het hoge risico op besmetting is het cruciaal dat schakel- en besturingskasten in deze zone voldoen aan zeer strenge hygiëneregels.
Oplossing: Hygienic Design-kasten
Schakel- en besturingskasten die voldoen aan Hygienic Design-richtlijnen zijn ontworpen met een sterk doordacht hygiënisch ontwerp.
Binnen de geldende regelgeving komen er een aantal belangrijke Hygienic Design criteria naar voren waar kasten en behuizingen aan moeten voldoen.
- Kasten moeten zijn vervaardigd van de juiste materialen en oppervlakken.
- Deze zijn corrosiebestendig
- Deze zijn gemakkelijk schoon te maken en te desinfecteren
- Het oppervlak is glad en bevat geen groeven of openingen
- Het gemakkelijk wegstromen van vloeistoffen moet zijn gewaarborgd
- Verbindingen in de kasten moeten voldoen aan de volgende voorwaarden:
- Deze zijn verzegeld, naadloos gelast of gelijmd
- In de zone waar levensmiddelen verwerkt worden, moeten schroeven en andere verbindingen worden vermeden, tenzij deze gemakkelijk schoon te maken zijn, op een bewezen manier.
- Hoeken in de kasten en behuizingen moeten een minimale radius van 3 millimeter hebben om deze te kunnen reinigen
- Panelen, afdekkingen en deuren moeten schoon te maken zijn en geschikt voor desinfectie.
- Holle ruimten (delen die niet kunnen worden bekeken of gereinigd) moeten worden vermeden
- Er moet een afstand zijn van de kasten tot de wanden en muren
- Het mag niet mogelijk zijn voor vloeistoffen of andere stoffen om van buitenaf de kast binnen te dringen
- Alle onderdelen en componenten van kasten die beschadigd kunnen raken, moeten eenvoudig vervangen kunnen worden en gemakkelijk toegankelijk voor onderhoud en reiniging zijn.
ZONE 2: GEMIDDELDE HYGIËNE ZONE - Spatzone
In de spatzone zones is het risico op besmetting veel kleiner dan in hoge hygiëne zones. In deze zones zijn voedingsmiddelen vaak al verpakt of ondergaan ze nog een sterilisatiebehandeling.
Oplossing: RVS-kasten
Voor gemiddelde hygiëne zones worden meestal schakelkasten van roestvast staal gebruikt. Deze kasten zijn zeer sterk en hebben een lange levensduur. Vaak wordt hiervoor roestvast staal type 1.4301, ook wel V2A-staal genoemd, gebruikt. Dit type staal is bestand tegen waterdamp, luchtvochtigheid en zwakke zuren.
De kwaliteit van een stalen oppervlak speelt een belangrijke rol bij de corrosiebestendigheid. Hoe gladder een oppervlak, des te slechter deeltjes eraan hechten. Ook chloorionen kunnen zich maar moeilijk opeenhopen op gladde oppervlakken. Het polijsten van oppervlakken vergt echter veel tijd en is daardoor vaak te duur. Het regelmatig reinigen van de oppervlakken is een eenvoudig en praktisch alternatief. Dit verwijdert de deeltjes die vliegroest veroorzaken en resten van aerosol, waardoor corrosie effectief wordt voorkomen. Ook bestaande vliegroest kan – met de juiste reinigingsmiddelen – op die manier worden verwijderd. Mocht zich toch corrosie voordoen, omdat bijvoorbeeld de omgevingscondities te ongunstig zijn, dan kan er als alternatief nog worden gekozen voor gelakte kasten. Vaak wordt gekozen uit twee alternatieven. De roestvaststalen kasten worden gelakt met transparante lak, zodat het roestvaststalen uiterlijk niet verandert. Het is echter ook mogelijk om een hoogwaardige poedercoating aan te brengen op de roestvaststalen kast. Hierdoor zijn er verschillende kleuren mogelijk.
ZONE 3: LAGE HYGIËNE ZONE – niet-levensmiddelen
In lage hygiëne zones is het besmettingsgevaar minimaal. Schakel- en besturingskasten in deze zones hoeven niet aan specifieke hygiëneregels te voldoen. Voorbeelden van lage hygiëne zones zijn IT-ruimtes of kantooromgevingen binnen een fabriek. Desondanks blijft goede klimaatbeheersing hier belangrijk.
Oplossing: Hybrid Cloud Packages
In de huidige IoT-tijd is het essentieel dat data altijd en overal beschikbaar is. Met Hybrid Cloud Packages beschikt u over een betrouwbare en veilige IT-omgeving. Deze kant-en-klare micro-computerruimtes zijn volledig ingericht, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over koeling, energietoevoer en bekabeling. Dit bespaart ruimte en energiekosten, en biedt voordelen zoals schaalbaarheid en op maat gemaakte microcomputerruimtes.