Smart Industry: digitale fabriek

Technische Unie
1 december 2020
Technische Unie

Al vanaf de jaren ’90, met de opkomst van digitale besturing zoals de PLC van Siemens (destijds S5), Hitachi en Allen-Bradley, is in productiebedrijven in Nederland sprake van een begin van ‘Digital Manufacturing’. In diezelfde jaren ‘90, maar met name in de jaren ’00, is deze digitale besturingstrend voortgezet met robots: ofwel digitale uitvoeringsorganen.

Dergelijke systemen opereerden veelal standalone of er waren ingewikkelde koppelingen nodig om productie data en planningszaken uit te wisselen; onderling en met ERP- en MES-lagen.

Holistische kijk op uw organisatie

Naast deze revolutie op de werkvloer van de fabriek is er voor de digitale fabriek ook een omslag nodig binnen de verschillende afdelingen van een bedrijf. De bestaande traditionele lagen komen met name voort uit verschillen van inzicht. Zo opereert een sales- en planningsafdeling bijvoorbeeld vanuit de ERP laag, een productieleider denkt vanuit een MES perspectief en de werkvloer werkt op basis van SCADA en besturingen. De digitale fabriek vraagt om centralisering en een holistische kijk op zaken.

Revolutie vanuit behoefte en doelstellingen

Wat is ervoor nodig om tot een papierloze fabriek te komen, waarin operators grotendeels alleen nog supervisietaken uitvoeren en de lijnefficiëntie voldoende toeneemt? Verdere integratie, centralisatie, robotisering en Internet of Things spelen hierbij een grote rol.

Het spreekt voor zich dat iedere procesrevolutie voortkomt uit behoefte en doelstellingen:

1. Kortere doorlooptijd

Omstellen systemen gaat steeds gemakkelijker en sneller

2. Hogere leverbetrouwbaarheid

Koppeling voorraadgegevens en planningen aan systemen

3. Hogere efficiëntie

Niet meer zoeken naar informatie, direct digitaal beschikbaar op de werkplek veel handelingen geautomatiseerd

4. Hogere kwaliteit

Dezelfde informatie door één centrale database en meten van kwaliteit en historisch vergelijk mogelijk

5. Hogere klanttevredenheid

Digitale systemen kunnen worden geïntegreerd met die van klanten, daardoor betere informatiestroom

6. Hogere medewerkerstevredenheid en minder personeelstekort

Wie ‘old school’ werkt, is automatisch minder aantrekkelijk voor jong talent

Digital twinning

Eén van de meest recente ontwikkelingen in de ‘digitale fabriek’ is digital twinning. De NASA en grote multinationals maken al langer gebruik van digital twinning. Door technische ontwikkelingen komt deze innovatie nu ook binnen bereik van het MKB.

Een digital twin is feitelijk een virtuele kopie of weergave van een origineel of beoogd origineel. Twinning heeft met name voordelen in de verschillende fases bij ontwerpen van producten, designen van machinebouw, en de bouw en onderhoud van productielijnen te weten:

  • Ontwerpfase
  • Productiefase
  • Testfase
  • Onderhoudsfase

De term digital twin ontstond in 2016 toen onderzoeksbureau Gartner erover schreef in hun top 10-technologietrends voor 2017. Het bureau voorspelde dat binnen drie tot vijf jaar miljarden objecten een digitale tweelingbroer hebben; een dynamisch softwaremodel van een fysiek apparaat of systeem. Door de komst van iOT-sensoren en besturingen met goed geïntegreerde koppelingen worden bewegingen, situaties en omgevingsvariabelen ingebracht in een 2- of 3-D model. Deze techniek maar ook de rekenkracht in huidige systemen maakt twinning laagdrempeliger dan ooit.

Whitepaper smart industry

Wilt u meer weten over smart industrie en de mogelijkheden binnen digital twinning, zoals:

  • augmented reality
  • robotica
  • de cobot
  • robotpak programmeerapparaat

... en de manier waarop u daarin succesvol kunt zijn? Download de whitepaper voor achtergrondinformatie en concrete handvatten. De whitepaper is geschreven in samenwerking met René Ebbers van I@ontrol.

Download onze whitepaper

Zes pijlers voor Smart Industry.