ONTWERP KASTEN DIGITAAL MET RITTAL

Rittal
26 januari 2022
Rittal

Schakel- en besturingskasten worden steeds vaker digitaal ontworpen.  De keuze voor de verschillende componenten en de fysieke lay-out worden in het digitale ontwerp vastgelegd, de kastindeling inclusief de bedrading naar en tussen de verschillende componenten is digitaal al op de meest efficiënte manier aangelegd. Hierdoor wordt op het beeldscherm het fysieke schakel- of besturingspaneel compleet opgebouwd getoond.

Voorwaarden voor productie

Tegelijk worden ook de voorwaarden meegegeven die nodig zijn voor de fysieke productie. De engineer neemt van de componenten waarbij het lege paneel mechanisch bewerkt moet worden, de sparingpatronen al in zijn digitale ontwerp mee en controleert direct bij het plaatsen daarvan of deze niet in conflict komt met de constructie.

Foutcontrole is essentieel

Deze foutcontrole is essentieel voor een geautomatiseerde bewerkingsflow. Omdat zonder tussenkomst van de werkvoorbereider, het mechanische bewerken van de plaatdelen al gestart zou kunnen worden. 

Doorgeven van data aan de machine

In het digitale ontwerp zit dus alle noodzakelijke informatie met betrekking tot het mechanisch bewerken al opgesloten. Deze data moet uiteraard wel doorgegeven worden naar de machine waarop deze mechanische bewerkingen uitgevoerd worden. Door een 1 op 1 koppeling van die engineeringsdata naar de machine kunnen de sparingpatronen zonder tussenkomst van een engineer omgezet worden in de mechanische bewerkingen. 

Plaatdelen op de juiste wijze ingespannen

De paneelbouwer die de bewerkingsmachine bedient moet uiteraard wel zorgen dat de te bewerken plaatdelen op de juiste wijze in de machine ingespannen worden. De paneelbouwer krijgt hierbij ondersteuning doordat op zijn beeldscherm het digitale ontwerp getoond wordt zodat hij dit eenvoudig kan vergelijken met het fysieke product.

Engineeringstools

De engineeringstools van EPLAN en Rittal sluiten naadloos aan bij de bewerkingsmachines die Rittal speciaal voor het mechanisch bewerken van de lege schakel- en besturingskasten beschikbaar hebben en waarvan ook Rittal Bewerkingsservice gebruik maakt.

Voordelen van de getoonde oplossing

  • Toekomstbestendige schakel- en besturingskasten uit de generatie X: VX25, AX en KX; voldoen aan de actuele eisen en toelatingen.
  • Bij uitbesteding van mechanische bewerkingen, kan de paneelbouwer gelijk aan de slag, wat meer planningszekerheid geeft.
  • Dekkingsbijdrage kan vooraf berekend worden zonder bijkomende onverwachte kosten.
  • Rittal Bewerkingsservice draagt bij aan de juiste inzet van uw personeel.