MET RITTAL AX WAND-/VLOERKASTEN MEER VEILIGHEID EN EFFICIËNTIE

Door Rittal
13 januari 2021
author-image

Veiligheid is in installaties een basisvoorwaarde. Het maakt niet uit of dit nu elektrische of mechanische veiligheid betreft. Beide realiseert u efficiënt met de AX wand-/vloerkasten van Rittal en de beschikbare toebehoren.

Veiligheid

Electrische veiligheid begint bij een deugdelijke potentiaalvereffening waarbij alle metalen delen op hetzelfde potentiaal gebracht worden. De wartelplaten van de AX worden bij het vastschroeven automatisch potentiaal-vereffend door de speciale boringen in die wartelplaten waardoor er geen aanvullende materialen of handelingen meer nodig zijn. Een goed contacterende wartelplaat is noodzakelijk voor de juiste werking van een EMC-kabelwartel waarmee afgeschermde kabels ingevoerd worden.

Doordat er steeds meer kabels ingevoerd moeten worden biedt de AX wand-/vloerkast een tot 33% grotere wartelplaat ten opzichte van de voorganger AE. De naadloos ingeschuimde PU-afdichting die breed op de specifieke, vlakke kastomzetting ligt biedt de hoge beschermklasse tot IP 66 bij een impactklasse IK 10 waarmee een hoge aanrakingsveiligheid en bescherming tegen het binnendringen van stof en water gerealiseerd wordt. Deze hoge beschermklasse blijft behouden bij het vanaf de buitenzijde vastschroeven van de wandbevestigingsbeugels met de zelftappende schroef in de standaard schroefschacht van de plaatstalen AX wand-/vloerkasten.

De unieke 3-fasen coatingsmethode biedt maximale bescherming tegen corrosie waardoor de plaatstalen AX wand-vloerkast in vele branches, locaties, klimaat en omgeving toegepast kan worden. Omdat er steeds meer componenten veilig en overzichtelijk in de kast gemonteerd worden kunnen rails voor interieuropbouw gemonteerd worden op de standaard rondom aanwezige nokken. Daardoor wordt een hogere stabiliteit verkregen bij dynamische belastingen maar kunnen ook de kabels veilig naar de in de deur gemonteerde componenten gevoerd worden via de standaard kabelslang.

Efficiëntie

Bij de opbouw van een schakel- of besturingspaneel moeten veelvuldig boringen en sparingen gemaakt worden voor de kabelwartels en componenten. Doordat de AX wand-/vloerkast in een proces-geoptimaliseerde verpakking geleverd wordt kan deze direct in het productieproces geïntegreerd worden. Alle vlakke delen en de knevelsluitingen worden los bijgeleverd waardoor geen onnodige demontagetijd verloren gaat. De knevelsluitingen kunnen snel en eenvoudig zonder gereedschap ingebouwd worden. Ook de deur wordt daarom los geleverd. Moet de scharnierzijde van rechts naar links verplaatst worden kan dit eenvoudig. Kasten met 2 deuren, waarbij normaliter de rechterdeur de sluitdeur is, kunnen ook eenvoudig van scharnierzijde gewisseld worden. Daarnaast levert de ruimtebesparende deurmontage meer ruimte op.  De standaard aanwezige U-profielen in de deur met systeemboring in het 25-mm raster maakt een snelle, eenvoudige uitbreiding van de deur als montagevlak mogelijk. Natuurlijk is het deurprofiel ook bedoeld voor de montage van tekeninghouders, deurarretering, kabelslanghouder en veiligheids- of functionele aarding.

De standaard meegeleverde oploopvoer klikt in het deurprofiel en zorgt dat ook bij zware inbouwcomponenten de deur goed aansluit waardoor de beschermklasse behouden blijft.