Zonnepanelen: nog steeds een heel interessante investering

Door Technische Unie
20 november 2023
Technische Unie

Leestijd: 1 minuut

7 jaar is de terugverdientijd van zonnepanelen nu. En zodra de salderingsregeling volledig is afgebouwd, is dat één of twee jaar langer. Maar zonnepanelen blijven een super interessante investering en dit is waarom...

Terugverdientijd

Op dit moment verdien je zonnepanelen gemiddeld binnen zeven jaar terug. Na de afbouw van de salderingsregeling wordt de terugverdientijd één tot twee jaar langer. De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is 25 jaar, dus er blijft nog ruim voldoende tijd over om te profiteren van de lagere energierekening.

Kwaliteit en prijs

Zonnepanelen worden steeds beter én goedkoper. Dit maakt ze nog interessanter om te investeren. Kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee en zorgen dus heel lang voor een lager stroomverbruik. In combinatie met een hybride warmtepomp is een investering in zonnepanelen nóg aantrekkelijker.

Opgewekte stroom zelf gebruiken

Na het afbouwen van de salderingsregeling wordt het belangrijker om opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld door de wasmachine of de droger midden op de dag aan te zetten, wanneer de zonnepanelen de hoogste opbrengst hebben.

Thuisbatterijen

Behoorlijk wat panelen op het dak? Dan kan een thuisbatterij heel gunstig zijn. Een thuisbatterij kan helpen om nog meer uit de opgewekte stroom te halen. De stroom die overdag wordt opgewekt, wordt namelijk opgeslagen in de batterij. 's Avonds, als de stroom duur is, kun je dan heel voordelig de zelfopgewekte stroom gebruiken.

Techniek Nederland vindt dat de overheid innovatie en toepassing van thuisbatterijen moet stimuleren. Als meer zonnestroom in de eigen woning wordt gebruikt of opgeslagen, draagt dat namelijk ook bij aan het verminderen van netcongestie.

Zonnepanelen ook nu een hartstikke goede investering

Zonnepanelen zijn nog steeds een heel interessante investering, ook zonder salderingsregeling. De terugverdientijd wordt iets langer, maar de kwaliteit en prijs van zonnepanelen worden steeds beter. Door opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken en eventueel een thuisbatterij te gebruiken, kan de terugverdientijd worden verkort. En uiteraard is onafhankelijker zijn van de wisselende stroomprijzen op het net óók een groot voordeel. 

Energiemanagement: slim en efficiënt met zonne-energie

Energiemanagement wordt steeds belangrijker door de (mogelijke) afschaffing van de salderingsregeling en de onzekere energieprijzen. Meer weten? Lees hier alles over de oplossingen.