Thuisbatterij: hoe werkt dat?

Door Technische Unie
21 maart 2024
Technische Unie

Een thuisbatterij, ook wel pv-batterij, thuisaccu of energieopslagsysteem, is een apparaat dat stroom opslaat die is opgewekt door zonnepanelen of andere energiebronnen. Deze stroom kan dan op een later moment worden gebruikt, wanneer de vraag naar elektriciteit hoog is of wanneer de energiebron niet actief is. 

Een thuisaccu is verbonden met zonnepanelen op het dak van een huis of ander gebouw. De opgewekte elektriciteit kan direct worden gebruikt in het huishouden of naar de thuisaccu worden gestuurd voor opslag.

Laadproces thuisaccu

Wanneer de zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan het huishouden op dat moment verbruikt, wordt het overschot aan elektriciteit gebruikt om de thuisbatterij op te laden. Dit gebeurt via een omvormer, die gelijkstroom (DC) van de zonnepanelen omzet in wisselstroom (AC) voor gebruik in huis en om de batterij op te laden.

Opslag stroom

De thuisbatterij slaat de elektriciteit op in de vorm van chemische energie. Dit wordt meestal gedaan met behulp van lithium-ionbatterijen, vergelijkbaar met de batterijen die in elektrische voertuigen worden gebruikt. De opgeslagen energie kan later worden gebruikt wanneer de zonnepanelen geen elektriciteit produceren, zoals 's nachts of tijdens bewolkte dagen.

Ontlading thuisaccu

Wanneer het huishouden meer elektriciteit nodig heeft dan de zonnepanelen op dat moment produceren, of wanneer er een stroomuitval optreedt, kan de pv-batterij de opgeslagen elektriciteit vrijgeven om aan de vraag te voldoen. Dit gebeurt weer via de omvormer, die de opgeslagen energie omzet in wisselstroom voor gebruik in huis.

Slim beheer batterijopslagsysteem

Veel batterijopslagystemen zijn uitgerust met slimme besturingssystemen en software die het energiebeheer optimaliseren. Ze kunnen bijvoorbeeld automatisch beslissen wanneer energie moet worden opgeslagen of vrijgegeven, afhankelijk van de energiebehoeften, de elektriciteitsprijzen en andere factoren.

Thermische batterij voor verwarming en warm tapwater

Een thermische batterij is een vorm van zonne-energieopslag waarbij de warmte die wordt gegenereerd door zonnepanelen gedurende de dag wordt opgeslagen en later wordt gebruikt voor ruimteverwarming, warm tapwater of andere toepassingen. Lees hier meer over de thermische batterij>>

De meest gestelde vragen over thuisbatterijen

Ja, een thuisbatterij kan zeker helpen bij de onbalans op het elektriciteitsnet. Hier zijn enkele manieren waarop:

1. Opslag van overtollige energie:

  • Zonnepanelen wekken overdag meer stroom op dan je huishouden verbruikt. Deze overtollige stroom kan in een thuisbatterij worden opgeslagen voor later gebruik.
  • 's Avonds, wanneer de zon niet schijnt, kan de opgeslagen energie worden gebruikt om je huis van stroom te voorzien. Dit helpt om de piekvraag op het net te verminderen.

2. Ondersteuning bij piekvraag:

  • Op momenten dat er veel vraag is naar stroom, zoals tijdens de spitsuren, kan de thuisbatterij stroom leveren aan het net. Dit helpt om netcongestie te voorkomen.

3. Deelname aan de onbalansmarkt:

  • Thuisbatterijen kunnen deelnemen aan de onbalansmarkt. Dit is een markt waar vraag en aanbod van stroom voortdurend worden gebalanceerd.
  • Door stroom te kopen en te verkopen op de onbalansmarkt kunnen eigenaren van thuisbatterijen geld verdienen en tegelijkertijd helpen om het net in balans te houden.

Of een thuisbatterij rendabel is hangt af van verschillende factoren, zoals:

De kosten van de batterij:

  • De kosten van thuisbatterijen zijn de afgelopen jaren gedaald, maar ze zijn nog steeds een aanzienlijke investering.
  • De prijs van een thuisbatterij varieert van €5.000 tot €15.000, afhankelijk van de capaciteit en het merk.

De levensduur van de batterij:

  • De levensduur van een thuisbatterij is doorgaans 10 tot 15 jaar.

De capaciteit van de batterij:

  • De capaciteit van de batterij bepaalt hoeveel stroom er kan worden opgeslagen. Hoe groter de capaciteit, hoe hoger de kosten van de batterij.

Het energieverbruik van je huishouden:

  • Hoe meer energie je huishouden verbruikt, hoe groter de batterij moet zijn om een significante besparing te realiseren.
  • Het is belangrijk om je energieverbruik te analyseren voordat je een thuisbatterij aanschaft.

De terugverdientijd:

  • De terugverdientijd van een thuisbatterij is doorgaans 6 tot 10 jaar. Dit hangt af van de bovenstaande factoren, maar ook van de energieprijzen en de subsidies die beschikbaar zijn.

Naast de kosten en de terugverdientijd zijn er nog een aantal andere factoren waarmee je rekening moet houden bij de aanschaf van een thuisbatterij:

  • De voordelen voor het milieu: 
    Thuisbatterijen kunnen helpen om de CO2-uitstoot te verminderen en de overstap naar een duurzame energievoorziening te versnellen.
  • De voordelen voor het energienet: 
    Thuisbatterijen helpen om het energienet te stabiliseren en te ontlasten.
  • De toekomst van de energiemarkt: 
    De energiemarkt is voortdurend in ontwikkeling, en het is mogelijk dat de voordelen van thuisbatterijen in de toekomst toenemen.

Een thuisbatterij kan een goede oplossing zijn in verschillende situaties:

1. Je hebt al zonnepanelen:

  • Thuisbatterijen zijn het meest rendabel in combinatie met zonnepanelen.
  • Hiermee kun je de overtollige stroom die je zonnepanelen opwekken opslaan en later gebruiken.

2. Je verbruikt veel energie:

  • Hoe meer energie je huishouden verbruikt, hoe groter de besparing die je kunt realiseren met een thuisbatterij.

3. Je wilt je energieverbruik optimaliseren:

  • Met een thuisbatterij kun je je energieverbruik beter spreiden over de dag.
  • Dit kan je helpen om pieken in je energieverbruik te vermijden en geld te besparen op je energiekosten.

4. Je wilt je energierekening verlagen:

  • Op de lange termijn kan een thuisbatterij je helpen om je energierekening te verlagen.
  • De terugverdientijd is doorgaans 6 tot 10 jaar.

5. Je wilt onafhankelijker worden van het energienet:

  • In het geval van een stroomstoring heb je met een thuisbatterij nog steeds toegang tot stroom.

6. Je wilt een bijdrage leveren aan het milieu:

  • Thuisbatterijen kunnen helpen om de CO2-uitstoot te verminderen en de overstap naar een duurzame energievoorziening te versnellen.

Naast de voordelen zijn er ook een aantal nadelen aan thuisbatterijen:

  • De kosten: Thuisbatterijen zijn nog steeds een aanzienlijke investering.
  • De levensduur: De levensduur van een thuisbatterij is doorgaans 10 tot 15 jaar.
  • De capaciteit: De capaciteit van de batterij bepaalt hoeveel stroom er kan worden opgeslagen.
  • Het onderhoud: Thuisbatterijen hebben periodiek onderhoud nodig.

Onze klant Jan Burggraaf richtte ruim 30 jaar geleden Burggraaf Aannemingsbedrijf op. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een begrip in de regio. Samen met zijn twee zoons en collega Jim realiseert Jan diverse bouwprojecten, van complete badkamerrenovaties tot nieuwe keukens en grote (tuin)verbouwingen. Enkele jaren geleden heeft het bedrijf haar horizon verbreed door zich ook te richten op zonne-energie. Onlangs is daar de thuisbatterij bijgekomen. Lees verder over de ervaringen van Jan Burggraaf met de thuisbatterij>>

Energiemanagement: slim en efficiënt met zonne-energie

Energiemanagement wordt steeds belangrijker door de (mogelijke) afschaffing van de salderingsregeling en de onzekere energieprijzen. Meer weten? Lees hier alles over de oplossingen.