Salderen: blijft het mogelijk of toch niet?

Door Technische Unie
12 februari 2024
Technische Unie

De salderingsregeling loopt ten einde. Of toch niet?
Krijgt de Tweede Kamer haar zin? Dan wordt de regeling de komende jaren geleidelijk afgebouwd. Dinsdag 6 februari keurde een meerderheid van de Tweede Kamer het voorstel goed. Desondanks ontbreekt het op dit moment aan voldoende steun in de Eerste Kamer, waardoor de uitkomst nog onzeker is. Vijf vragen over de regeling en de twijfels die daarbij horen.

UPDATE 13 februari 2024: De salderingsregeling wordt voorlopig niet afgeschaft. De Eerste Kamer zette vandaag een streep door het plan van demissionair minister Rob Jetten om de salderingsregeling vanaf 2025 af te bouwen.

Wat houdt de salderingsregeling in?

Huishoudens met zonnepanelen kunnen de zelf opgewekte energie volledig verrekenen met hun eigen verbruik. Dit heet salderen. Bijvoorbeeld, iemand die jaarlijks 2.500 kilowattuur verbruikt en zelf 2.000 kilowattuur opwekt, betaalt alleen voor 500 kilowattuur aan stroom.

Waarom wil het kabinet de salderingsregeling afbouwen?

De toenemende populariteit van de salderingsregeling leidt tot een afname van belastinginkomsten voor de overheid. Daarnaast zijn zonnepanelen steeds betaalbaarder geworden, waardoor de panelen sneller terugverdiend zouden zijn. Het kabinet vindt ook dat de regeling steeds oneerlijker wordt voor mensen zonder zonnepanelen, omdat energieleveranciers hogere kosten doorberekenen aan alle klanten.

Hoe wordt de salderingsregeling afgebouwd?

Het kabinet wil salderingsregeling niet abrupt te beëindigen, maar zorgt voor een geleidelijke afbouwing. In 2025 mogen mensen met zonnepanelen bijvoorbeeld nog 64 procent van de teruggeleverde stroom salderen. Dit percentage neemt in de daaropvolgende jaren geleidelijk af. In 2031 kan er helemaal niet meer worden gesaldeerd. 

Welke regeling is er na het salderen?

Als de regeling daadwerkelijk stopt, komt er een vergoeding voor alle teruggeleverde stroom aan het net vanaf 2025. Deze vergoeding bedraagt minimaal 80 procent van het reguliere stroomtarief. Echter, het belastingvoordeel verdwijnt. Huishoudens betalen dan energiebelasting over alle van het net afgenomen stroom, met uitzondering van de stroom die rechtstreeks van de zonnepanelen wordt gebruikt.

Waarom staat de afschaffing van de salderingsregeling nu op losse schroeven?

De afbouwing van de salderingsregeling vereist wijzigingen in de wet, die alleen kunnen worden doorgevoerd met parlementaire steun. Hoewel de Tweede Kamer het voorstel op 6 februari 2024 goedkeurde, ontbreekt de meerderheid in de Eerste Kamer. GroenLinks en PvdA, waarop het kabinet rekende voor steun, hebben hun instemming nog niet gegeven. Ze willen eerst zien dat het kabinet voldoende doet voor mensen in (sociale) huurwoningen voordat ze akkoord gaan met het plan. De Kamer stemt morgen, dinsdag 13 februari, over het wetsvoorstel. 

Energiemanagement: optimaliseren is winst

Energiemanagement betekent het beheren, beïnvloeden en monitoren van het energieverbruik van een woning, gebouw, bedrijf of fabriek. Door gebruik te maken van energiemanagement wordt het energieverbruik in gebouwen verminderd.