VOLLEDIG GASLOOS, ZONDER GRONDBORING OF GELUIDSOVERLAST

Door Triple Solar
3 september 2020
Triple Solar

Het volledig gasloos maken van een woning gaat lang niet altijd zonder spreekwoordelijke kleerscheuren. Een grondboring voor een water/water-warmtepomp is niet overal mogelijk, of betaalbaar. En lucht/water-warmtepompen veroorzaken soms teveel geluidsoverlast. Triple Solar is in deze situaties wellicht dé oplossing. Volledig gasloos wonen, geen grondboring nodig én geen geluidsoverlast.

Met het Triple Solar-systeem is het namelijk mogelijk een woning op een duurzame manier van verwarming, warm tapwater én elektriciteit te voorzien. En dat volledig zonder gas. En de energiebron? Die ligt gewoon op het dak!

Wat is Triple Solar?

Triple Solar is een PVT-warmtepomppaneel. De voorkant van het paneel bestaat uit fotovoltaïsche cellen (PV) die het zonlicht omzetten in stroom. De achterkant van het paneel is een thermische wisselaar (T). Deze zorgt in samenwerking met een water/water-warmtepomp voor de ruimteverwarming én het warme tapwater. De PVT-warmtepomppanelen zijn niet te vergelijken met zonnecollectoren.

De PVT-panelen werken namelijk óók ’s nachts en in de winter. De warmtepomppanelen zijn niet geïsoleerd aan de achterkant, zodat er zoveel mogelijk warmte aan de omgeving wordt onttrokken. Daardoor blijven de panelen altijd werkzaam. Ook zónder zonlicht.

Hoe werkt Triple Solar precies?

Aan de achterzijde van de PVT-panelen zitten koperen leidingen van de thermische wisselaar. Hierdoor stroomt het koelvloeistof glycol. Deze neemt de omgevingswarmte op en geleidt dit naar de water/water-warmtepomp in huis. De warmtepomp zorgt weer voor de verwarming van de woning en het tapwater.

De stroom die het Triple Solar-systeem opwekt is meestal voldoende voor het verbruik van de warmtepomp. Voor een goed geïsoleerde woning met vier gezinsleden zijn over het algemeen 8 PVT-panelen voldoende. Worden er nog 6 tot 8 gewone zonnepanelen op het dak geplaatst, dan is ook het dagelijks stroomverbruik gedekt.

Bekijk hoe Triple Solar werkt in deze video

Waarom werkt Triple Solar ook in de winter?

De PVT-panelen winnen niet alleen warmte uit zonlicht, maar vooral uit de buitenlucht zelf. De warmtepomppanelen onttrekken warmte uit de buitenlucht tot zo’n 7 graden onder nul. Is het nóg kouder? Dan beschikt de warmtepomp over elektrische bijverwarming.

Is Triple Solar geschikt voor elke woning?

De PVT-panelen passen op elk daktype. Zowel op een schuin als op een plat dak. Voor een optimaal rendement is het wel nodig dat de woning goed geïsoleerd is en dat er een vorm van lagetemperatuurverwarming aanwezig is.

Ook is het van belang dat de bewoners vóór de installatie goed zicht hebben op hun huidige verbruik. Een gemiddeld gezin met vier personen heeft over het algemeen voldoende aan een warmtepomp van 6 kW.

Partnership met NIBE

Triple Solar heeft een partnership met NIBE. Triple Solar in combinatie met een NIBE water/water-warmtepomp beschikt sinds vorig jaar over een gelijkheidsverklaring. Met deze productcombinatie biedt Triple Solar een breed toepasbare, geruisloze én duurzame warmtepompoplossing voor de situatie waar het onmogelijk is om te boren óf een buitenunit te gebruiken.

Door 8 PVT-panelen te combineren met bijvoorbeeld een NIBE F1255-6 modulerende water/water-warmtepomp, ontstaat een duurzaam Triple Solar-systeem met een uitzonderlijk hoog bewezen rendement. Voor ruimteverwarming is een SPF van 5,6 te realiseren. Voor warm tapwater een SPF van 3,8. Ook combinaties met andere water/water-warmtepompen van NIBE zijn mogelijk.

Voordelen Triple Solar PVT-panelen

 • Warmte én elektriciteit uit hetzelfde paneel
 • Hoog rendement
 • Werkt 24 uur per dag, dus ook ’s nachts en op bewolkte dagen
 • Geschikt voor nieuwbouw én renovatie
 • Geen gasaansluiting meer nodig
 • Geschikt voor elk daktype
 • Onderhoudsarm
 • Lange levensduur
 • Geluidsarm (geen buitenunit) 
 • In combinatie met zuinige water/water-warmtepomp
 • Oplossing voor energie-neutrale nieuwbouw of renovatie
 • TNO-rapport
 • BCRG geregistreerd
 • Europees fabricaat
 • Vanaf € 2800,- subsidie en gedeeltelijke teruggave BTW

       

Hulp nodig? Geen probleem!

Benieuwd naar Triple Solar? Technische Unie begeleidt u graag met een training én hulp bij het kiezen van het juiste ontwerp. 

PVT-paneel van Triple Solar bekijken? Bekijk hem in ons Inspiratiecentrum Duurzaamheid in Zwolle!