HUIDIG VENTILATIESYSTEEM: B

Door Technische Unie
4 januari 2021
author-image

Heeft de school momenteel ventilatiesysteem B? Met dit ventilatiesysteem wordt de toegevoerde lucht op een mechanische manier het gebouw binnen gehaald. De afvoer van de lucht gebeurt op natuurlijke wijze. 

Lucht wordt via overdruk naar buiten wordt gestuwd. De toegevoerde lucht wordt door middel van een (mechanische) ventilator het gebouw ingeblazen. De vaak koudere buitenlucht wordt via het kanalenstelsel verspreid en komt uit in een lokaal. Door een grotere overdruk dan buiten te creëren zal de lucht naar buiten worden geperst door raam- of muurroosters. Een groot nadeel van dit systeem is dat er sprake is van een aanzienlijk warmteverlies.

Kort gezegd: ventilatiesysteem B is onvoldoende om leerlingen een gezonde en veilige leeromgeving te bieden. Tijd om over te stappen dus! We hebben een tweetal opties op een rij gezet met bijbehorende oplossingen:

Overstappen naar ventilatiesysteem C

Hier wordt de toegevoerde lucht op een natuurlijke wijze het gebouw binnen gehaald, de afvoer van de lucht gebeurt mechanisch. Een keuze is een systeem-C, door middel van bijvoorbeeld geluiddempende gelijkstroom boxventilatoren die vraaggestuurd werken met CO2 ruimtesensoren. De beschikbare capaciteit is vanaf 1200 t/m 12.000 m3/h. 1200m3/h is voldoende voor één klaslokaal.

Belangrijk om in uw overweging mee te nemen is dat scholen een WTW-unit moeten hebben wanneer zij willen voldoen aan het Programma van eisen Frisse Scholen. Is dit nog niet aan de orde? Kijk dan naar de mogelijkheden van Ventilatiesysteem D.

Bekijk onderstaande oplossingen in de webshop

Overstappen naar ventilatiesysteem D

Als de school toch bezig is met het verbeteren van het leerklimaat, dan pakt u het met systeem D meteen goed aan. Dit systeem is niet alleen gezond, maar ook duurzaam. Zo wordt de verwarmde lucht niet weggevoerd, maar wordt er door middel van WTW gebruik gemaakt van deze warmte. Hiervoor zou een compacte luchtbehandelingskast met hoog rendement WTW een uitkomst bieden. De beschikbare capaciteit is vanaf 1200 t/m 15.000 m3/h. Zo voldoet de school meteen aan het Programma van eisen Frisse Scholen

Centraal systeem

Bekijk onderstaande oplossingen in de webshop

Decentraal systeem

Heeft de school een plat dak waardoor er beperkte mogelijkheden zijn voor het plaatsen van een ventilatie-unit en kanalen? Of zijn er financiële redenen om niet direct het hele gebouw aan te pakken? Dan is decentrale ventilatie de beste oplossing.

Bekijk onderstaande oplossingen in de webshop

Aan de slag met subsidie? Vergeet deze twee artikelen niet!

Gaat u met een school aan de slag bij het updaten van hun ventilatiesysteem en maken ze gebruik van de subsidie van de overheid? Vergeet dan niet om te zorgen voor co2-sensoren in elk leslokaal van de school. Daarnaast is het ook verplicht voor de subsidie-aanvraag dat u een energieregistratie- en bewakingssysteem aanbrengt met rapportagefunctie per dag, week en jaar. Dit kunt u realiseren door de luchtbehandelingskast aan te sluiten op het gebouwbeheersysteem.

Meer informatie nodig?

Wil u met een school aan de slag en heeft u aanvullende vragen? We helpen u graag! Neem contact op met uw dichtsbijzijnde verkoopkantoor.