Smart building, ook wel gebouwbeheersysteem (GBS) genoemd, is een systeem waarmee diverse installaties in een gebouw aangestuurd worden. Denk daarbij aan elektrische- en werktuigbouwkundige installaties.
WAT IS EEN SMART BUILDING?
Voordelen van smart building
- Energiebesparing (voldoen aan label C in 2023 en later label A)
- Duurzaam
- Gezonder en behaaglijker leefklimaat van het gebouw
- Gemak
- Predictive maintenance
Wat is een smart building?
Een smart building is een gebouw dat gebruik maakt van technologie om informatie over wat er in het gebouw gebeurt, te delen tussen systemen om de prestaties van het gebouw te optimaliseren. Deze informatie wordt vervolgens gebruikt om verschillende processen te automatiseren, van verwarming en ventilatie tot airconditioning en beveiliging.
De energiekosten van een gebouw zijn een belangrijke kostenpost voor elke eigenaar. Hoewel dit een noodzakelijke kostenpost is, is het vaak onnodig hoog. Zo worden ongebruikte kamers verlicht of worden ruimtes verwarmd wanneer er geen mensen in de buurt zijn.
De belangrijkste motivatie achter een smart building is om dit soort verspilling van energie en middelen te vermijden. Zowel om kosten te besparen als om de energie-efficiëntie te verbeteren.
De kenmerken van een smart building
- Verbonden (connected) systemen
Het meest fundamentele kenmerk van een slim gebouw is dat de kernsystemen binnen het gebouw met elkaar verbonden zijn. Zo zijn watermeters, pompen, brandalarmen, stroomvoorziening, verlichting etc. met elkaar verbonden.
In de softwareprogrammatuur, vaak uit te lezen met een app, wordt intelligentie toegevoegd (bijvoorbeel met behulp van Artificial Intelligence).
Dit is wat een gebouw "slim" maakt: het vermogen van de systemen binnen het gebouw om met elkaar te praten. Ook wel een gebouwbeheersysteem genoemd.
- (Multi)sensoren
Sensoren zijn een integraal onderdeel van slimme gebouwen. Met sensoren kan bijvoorbeeld geteld worden hoeveel personen er zijn op welk moment van de dag.
- Automatisering
Informatie wordt verzameld en geanalyseerd door het gebouwbeheersysteem. Belangrijk is dat dit voortdurend en in real-time gebeurt. Deze continue monitoring maakt geautomatiseerde aanpassingen mogelijk die de omstandigheden in een heel gebouw kunnen controleren.
- Gegevens (big data)
Slimme gebouwen genereren een grote hoeveelheid waardevolle gegevens over hun eigen gebruik. Reguliere gebouwen doen dit niet.