HUIDIG VENTILATIESYSTEEM: A

Door Technische Unie
4 januari 2021
Technische Unie

Heeft de school momenteel ventilatiesysteem A? Dan voltrekt zowel de toevoer als afvoer van lucht op natuurlijke wijze. De lucht stroomt door het gebouw, als drijfkracht worden de temperatuur- en drukverschillen tussen binnen en buiten gebruikt, waardoor het schoorsteeneffect optreedt. 

Deze manier van ventileren is geheel afhankelijk van de windkracht (druk) op de gevel en standen van de muur- raam- of deurroosters. In de praktijk zien we, met name in de (koude) winterperiode, dat het grootste deel van de scholen met een Systeem A de roosters gedeeltelijk of zelfs helemaal afsluiten. Op deze manier vindt er nauwelijks tot geen ventilatie meer plaats. De positieve gevolgen zijn dat er geen warmte verloren gaat, maar zullen niet opwegen tegen de negatieve gevolgen zoals: 

Kort gezegd: ventilatiesysteem A is onvoldoende om leerlingen een gezonde en veilige leeromgeving te bieden. Tijd om over te stappen dus! We hebben een tweetal opties op een rij gezet met bijbehorende oplossingen:

Overstappen naar ventilatiesysteem C

Hier wordt de toegevoerde lucht op een natuurlijke wijze het gebouw binnen gehaald, de afvoer van de lucht gebeurt mechanisch. Een keuze is een systeem-C, door middel van bijvoorbeeld geluiddempende gelijkstroom boxventilatoren die vraaggestuurd werken met CO2 ruimtesensoren. De beschikbare capaciteit is vanaf 1200 t/m 12.000 m3/h. 1200m3/h is voldoende voor één klaslokaal.

Belangrijk om in uw overweging mee te nemen is dat scholen een WTW-unit moeten hebben wanneer zij willen voldoen aan het Programma van eisen Frisse Scholen. Is dit nog niet aan de orde? Kijk dan naar de mogelijkheden van Ventilatiesysteem D.

Bekijk onderstaande oplossingen in de webshop

Overstappen naar ventilatiesysteem D

Als de school toch bezig is met het verbeteren van het leerklimaat, dan pakt u het met systeem D meteen goed aan. Dit systeem is niet alleen gezond, maar ook duurzaam. Zo wordt de verwarmde lucht niet weggevoerd, maar wordt er door middel van WTW gebruik gemaakt van deze warmte.  Hiervoor zou een compacte luchtbehandelingskast met hoog rendement WTW een uitkomst bieden. De beschikbare capaciteit is vanaf 1200 t/m 15.000 m3/h. Zo voldoet de school meteen aan het Programma van eisen Frisse scholen.

Centraal systeem

Bekijk onderstaande oplossingen in de webshop

Decentraal systeem

Heeft de school een plat dak waardoor er beperkte mogelijkheden zijn voor het plaatsen van een ventilatie-unit en kanalen? Of zijn er financiële redenen om niet direct het hele gebouw aan te pakken? Dan is decentrale ventilatie de beste oplossing.

Bekijk onderstaande oplossingen in de webshop

Aan de slag met subsidie? Vergeet deze twee artikelen niet!

Gaat u met een school aan de slag bij het updaten van hun ventilatiesysteem en maken ze gebruik van de subsidie van de overheid? Vergeet dan niet om te zorgen voor co2-sensoren in elk leslokaal van de school. Daarnaast is het ook verplicht voor de subsidie-aanvraag dat u een energieregistratie- en bewakingssysteem aanbrengt met rapportagefunctie per dag, week en jaar. Dit kunt u realiseren door de luchtbehandelingskast aan te sluiten op het gebouwbeheersysteem.

Meer informatie nodig?

Wil u met een school aan de slag en heeft u aanvullende vragen? We helpen u graag! Neem contact op met uw dichtsbijzijnde verkoopkantoor.