Overstappen op een warmtepomp was vanuit milieuperspectief al een interessante keuze. Maar nu wordt het financieel ook nog eens aantrekkelijker gemaakt. De overheidssubsidie op warmtepompen is sinds dit jaar fors hoger.
SUBSIDIE OP WARMTEPOMPEN FORS HOGER
Op dit moment worden er jaarlijks zo’n 30.000 hybride warmtepompen geïnstalleerd. En zo’n 400.000 cv-ketels, ondanks het ontbreken van gas in nieuwbouwwoningen. De overheid wil dat het eerste cijfer stijgt en het tweede daalt en heeft de subsidie op warmtepompen per 1 januari 2022 verhoogd van 20 naar 30 procent van de investeringskosten.
Geen ingrijpende verbouwing
Hybride warmtepompen zijn een (mooie) tussenoplossing, op weg naar volledig elektrische warmtepompen als volgende stap. Doordat de hybride pomp werkt in combinatie met de cv-ketel, is een ingrijpende verbouwing van de woning niet nodig. Een relatief kleine warmtepomp is vaak al voldoende om de hele woning te verwarmen. En om 20 tot 45 procent minder CO2 uit te stoten voor verwarming en warm water.
Voordeel kan verder oplopen
De genoemde verhoging van 20 naar 30 procent geldt overigens niet alleen voor warmtepompen, maar ook voor andere verduurzamingsmaatregelen: vloer-, dak- en spouwmuurisolatie en HR++glas. Op de overheidswebsite Milieu Centraal blijkt dat de subsidie op een hybride warmtepomp zelfs kan oplopen tot 50% van de aankoopprijs. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het energielabel van de woning en het vermogen van de pomp.
Technische Unie biedt naast een breed assortiment aan waterpompen ook verschillende warmtepomptrainingen, waaronder een basistraining en een training onderhoud en storingen.