Bij bestaande woningen is een warmtepomp niet altijd te realiseren. Een woning moet immers goed tot zeer goed geïsoleerd zijn en het liefst vloerverwarming hebben om een warmtepomp rendabel te maken. Dat komt omdat een warmtepomp met een lage watertemperatuur werkt. Maar nu is daar ineens de hoge temperatuur warmtepomp (HT) op de markt. Is dit dan dé warmtepomp voor bestaande (minder geïsoleerde) woningen?
HOGE TEMPERATUUR WARMTEPOMP DE OPLOSSING VOOR BESTAANDE BOUW?
Een 'gewone' warmtepomp werkt met een lage watertemperatuur. Anders dan een cv-ketel die water met een hoge temperatuur door de radiatoren pompt. Een warmtepomp wordt dan ook voornamelijk aangeraden wanneer er vloerverwarming in de woning aanwezig is. Met een lage watertemperatuur is een woning met de huidige radiatoren namelijk niet altijd voldoende warm te krijgen. Hoe lager de temperatuur van het afgiftesysteem, hoe hoger het rendement van een warmtepomp is. Maar nu is daar de hoge temperatuur warmtepomp. Deze HT-warmtepomp werkt met hogere watertemperaturen dan een gewone warmtepomp. Wat betekent dat voor de bestaande bouw?
Hoge temperatuur warmtepomp verwarmt water tot 80˚C
Een hoge temperatuur warmtepomp is zoals de naam al suggereert, een warmtepomp die met een hoge temperatuur een ruimte verwarmt. Een HT-warmtepomp is een lucht/water warmtepomp. Hij bestaat uit twee delen. Een binnenunit (deze staat op de plek van de cv-ketel) en een buitenunit (deze staat bijvoorbeeld in de tuin of op het dak). Het buitendeel haalt warmte uit de buitenlucht. In het binnendeel wordt het water verwarmd tot wel 80˚C. Een ‘normale’ lage temperatuur warmtepomp verwarmt het water tot zo’n 55˚C.
Door de hoge watertemperatuur van de HT-warmtepomp is dit type dan ook makkelijker in de bestaande bouw toe te passen dan een normale warmtepomp.
Hoge temperatuur warmtepomp in combinatie met radiatoren
Veel oudere radiatoren werken het beste wanneer er water met een temperatuur van 60- tot 80˚C doorheen stroomt. De radiatoren nemen dan de temperatuur van het water over en verwarmen daarmee de ruimte door straalverwarming en door verplaatsing van lucht. De warme lucht stijgt op en zorgt voor luchtcirculatie in de ruimte. Door die circulatie komt er steeds nieuwe lucht langs de warme radiatoren. En dat zorgt er weer voor dat de ruimte goed verwarmd wordt.
Dit heet ook wel convectieverwarming en kan alleen optreden bij hoog temperatuur verwarming. Bijkomend voordeel is dat bij een hoge temperatuur warmtepomp niet altijd de radiatoren vervangen hoeven te worden.
Vloerverwarming is met een gewone warmtepomp wél de beste optie. Is dat niet mogelijk of heeft uw klant een ouder huis, dan kan een hoge temperatuur warmtepomp een goede gasloze oplossing zijn. Uiteraard is het wel van belang om te meten of de huidige radiatoren de juiste capaciteit hebben voor een hoge temperatuur warmtepomp.
Extra isoleren niet altijd nodig
Een ander voordeel van hoge temperatuur warmtepompen is dat een woning niet heel goed geïsoleerd hoeft te worden. Bij een normale warmtepomp moet dit wel.
Om te kijken wat voor type warmtepomp geschikt is voor een woning, moet eerst een warmteverliesberekening worden gemaakt. Als het huis goed warm wordt én de afgiftetemperatuur blijft gelijk, hoeft er niet extra geïsoleerd te worden. Overigens is een beter geïsoleerde woning áltijd comfortabeler en energiezuiniger. Mocht het een optie zijn, dan is het altijd aan te raden.
Hoge temperatuur warmtepomp kost meer stroom
Een hoge temperatuur warmtepomp moet harder werken dan een lage temperatuur warmtepomp. Hij moet immers de watertemperatuur veel hoger krijgen.
Een voordeel is dat er geen grote verbouwing van de woning aan te pas hoeft te komen. Vloerverwarming of extra goede isolatie is namelijk niet per sé noodzakelijk.
Een warmtepomp aanschaffen in combinatie met zonnepanelen is in elk geval is gunstig. De zonnepanelen zorgen dan voor stroom die de warmtepomp gebruikt.
Conclusie
Is de hoge temperatuur warmtepomp nou dé oplossing voor de bestaande bouw? John Heskes, Duurzaamheidsspecialist bij Technische Unie kan daar geen eenduidig antwoord op geven. "Energetisch is het beter om met een zo laag mogelijke temperatuur te verwarmen. Door goed te isoleren kun je dat bereiken. Maar, voor veel woningen moet dat heel groots worden aangepakt. Daarnaast moet voor een lage temperatuur warmtepomp vaak ook het afgiftesysteem worden vervangen. Alles bij elkaar hangt daar een flink prijskaartje aan. Wil een bewoner voor een mooie prijs tóch van het gas af? Dan is zo'n hoge temperatuur warmtepomp zeker een optie."
Hybride warmtepomp óók optie voor bestaande bouw
Naast de optie van de hoge temperatuur warmtepomp is een hybride warmtepomp óók een optie voor bestaande woningen. Met een hybride warmtepomp blijft de woning gas gebruiken, maar alleen op zeer koude dagen én voor het bereiden van warm tapwater. Meer lezen?