Warmtepomp vooroordelen? Zo zit het...

Door Technische Unie
6 december 2023
Technische Unie

Warmtepompen zijn al jaren op de markt, maar toch blijven er hardnekkige vooroordelen over bestaan. Mensen die twijfelen houden het dan ook liever bij hun oude vertrouwde cv-ketel. Wat klopt er van de rondzingende verhalen over warmtepompen?

1. Warmtepompen zijn te duur

Dit vooroordeel zit deels in de kern. Warmtepompen zijn in eerste instantie inderdaad duurder dan bijvoorbeeld hr-ketels. Dit komt doordat de aanschafprijs van een warmtepomp hoger is en er vaak aanpassingen aan het verwarmingssysteem nodig zijn.

Op de lange termijn zijn warmtepompen veel goedkoper dan gasgestookte verwarmingssystemen. Dit komt doordat warmtepompen veel minder energie verbruiken dan gasgestookte ketels. Zeker in combinatie met zonnepanelen is een warmtepomp een goede investering.

De investering hoeft niet geheel uit eigen zak te komen. De overheid heeft namelijk subsidies beschikbaar voor warmtepompen

2. Warmtepompen zijn alleen geschikt voor nieuwbouw

Warmtepompen kunnen ook in bestaande woningen worden geplaatst. Wel is het belangrijk dat de woning goed geïsoleerd is. Het bouwjaar van een woning geeft informatie over hoe goed de isolatie van de woning is. Ook kan de bewoner testen of een warmtepomp mogelijk is door de aanvoertemperatuur van de cv-ketel naar beneden te stellen op maximaal 50 graden. Wordt de woning in de winter gewoon voldoende warm? Dan is de woning hoogstwaarschijnlijk geschikt voor een (hybride)warmtepomp.

3. Warmtepompen maken veel lawaai

Sinds 1 april 2021 gelden nieuwe regels voor het geluidsniveau van warmtepompen. Deze regels zijn vastgelegd in het Bouwbesluit. Alleen de buitenunit van een warmtepomp maakt geluid. Het geluidsniveau, gemeten op de erfgrens mag tussen 19.00 en 7.00 uur maximaal 40 dB(A) zijn. Overdag mag het geluidsniveau niet harder zijn dan 45 dB(A). 

40 dB(A) is vergelijkbaar met het geluid dat een schoolklas produceert tijdens het stil werken. En 45 dB(A) is stiller dan het geluid van een auto die langsrijdt. 

4. Warmtepompen werken alleen met vloerverwarming

Een warmtepomp in combinatie met radiatoren is een goede optie voor woningen die al voorzien zijn van radiatoren. Het is ook een goede optie voor woningen die niet geschikt zijn voor vloerverwarming, bijvoorbeeld woningen met een houten vloer of een laag plafond.

Laagtemperatuurradiatoren zijn speciaal ontworpen om met warmtepompen te werken. Deze radiatoren geven warmte af bij lagere temperaturen, waardoor de warmtepomp efficiënter kan werken.

In sommige gevallen is het mogelijk om de bestaande radiatoren aan te passen zodat ze geschikt zijn voor gebruik met een warmtepomp. Dit kan bijvoorbeeld door de radiatoren te vergroten of door de thermostaatknoppen te vervangen.

5. Warmtepompen werken niet als het vriest

Warmtepompen werken ook bij vorst, maar het rendement neemt wel af. Bij een buitentemperatuur van -10 graden Celsius is het rendement nog ongeveer 60%. Dit betekent dat er nog steeds 40% van de energie uit het elektriciteitsnet moet komen.

Bij een goed geïsoleerde woning is dit echter geen probleem. In een goed geïsoleerde woning is er minder warmte nodig om de woning op temperatuur te houden.

Let op: het rendement van de warmtepomp is afhankelijk van het type warmtepomp. Een water/water-warmtepomp heeft in de winter het hoogste rendement ten opzichte van een lucht-lucht- of lucht-water-warmtepomp. Het rendement van een verticale water/water-warmtepomp is het beste. Dit komt door de constante termperatuur van de grond. Die is altijd tussen de 8 en 12 graden. Hierdoor is dit type warmtepomp niet afhankelijk van de temperatuurverschillen buiten. 

Meer over warmtepompen