5 vooroordelen over de thuisbatterij

Door Technische Unie
8 november 2023
Technische Unie

Leestijd: 1 minuut

Betalen voor het terugleveren van zonnestroom. Dat is reden nummer 1 waarom steeds meer huishoudens terughoudend zijn over het installeren van zonnepanelen. Uit een enquête van zonne-energiebedrijf Soly blijkt zelfs dat bijna de helft van de huiseigenaren met zonnepanelen daar nu niet meer voor zou kiezen.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat door deze ongerustheid de interesse in thuisbatterijen groeit. Bijna 50 procent denkt binnen drie jaar een thuisbatterij aan te schaffen. Maar de stap naar een batterij lijkt nog groot door enkele hardnekkige voordelen. Tijd om deze te ontkrachten!

Vooroordeel 1: thuisbatterijen zijn brandgevaarlijk

Dit klopte voorheen wel, want veel thuisbatterijen waren gemaakt van Nikkel Mangaan Cobalt (NMC). Bij beschadiging kan een NMC-batterij oververhit raken en ontbranden. Maar tegenwoordig worden thuisbatterijen meestal gemaakt van Lithium IJzer Fosfaat (LFP).  LFP-batterijen hebben dit risico een stuk minder. Ze zijn veiliger en hebben een ingebouwd veiligheidssysteem dat oververhitting voorkomt. Bij Technische Unie verkopen we alleen nog maar de veiligere LFP-thuisbatterijen

Vooroordeel 2: thuisbatterijen hebben een beperkte levensduur

NMC-batterijen hebben een beperkte levensduur van 1.000 tot 2.300 cycli. LFP-batterijen hebben een veel langere levensduur van 10.000 cycli. Dat betekent dat een LFP-batterij gedurende 10 jaar twee keer per dag volledig geladen en ontladen kan worden zonder dat de levensduur wordt aangetast.

Vooroordeel 3: thuisbatterijen zijn niet rendabel

Dit vooroordeel is opnieuw gebaseerd op de oude NMC-technologie. Met de huidige LFP-technologie kunnen thuisbatterijen een financieel voordeel opleveren, doordat er nu slimme batterij aansturing mogelijk is. Slimme batterij-aansturing maakt het mogelijk om de goedkoopste stroom uit het net te halen en de eigen stroom zo duur mogelijk te verkopen. Benieuwd? Lees dan het artikel over slimme batterij-aansturing.

Vooroordeel 4: thuisbatterijen bevatten kobalt en dat is niet oké

Bij de NMC-batterijen was dit inderdaad het geval, want veel thuisbatterijen waren gemaakt van Nikkel Mangaan Cobalt. Kobalt wordt op een controversiële manier gewonnen in Congo. Maar tegenwoordig worden thuisbatterijen meestal gemaakt van Lithium IJzer Fosfaat (LFP). LFP bevat geen kobalt.

Vooroordeel 5: recyclen van thuisbatterijen is lastig

Batterijen gaan lang mee, dus er is nog niet veel ervaring met het recyclen ervan. Maar er wordt hard aan gewerkt om dit proces te verbeteren. In Europa verwacht het Vlaamse onderzoeksconsortium Acrobat dat tegen 2030 90% van LFP-batterijen kan worden gerecycled.

Energiemanagement: slim en efficiënt met zonne-energie

Energiemanagement wordt steeds belangrijker door de (mogelijke) afschaffing van de salderingsregeling en de onzekere energieprijzen. Meer weten? Lees hier alles over de oplossingen.