Leestijd: 1 minuut
Slimme batterij-aansturing maakt zonnepanelen en thuisaccu pas écht rendabel
Slimme batterij-aansturing is een technologie waarmee een thuisaccu automatisch wordt aangestuurd op basis van de actuele energieprijzen. Dit kan een aanzienlijk financieel voordeel opleveren, omdat de batterij wordt gebruikt om stroom op te slaan wanneer deze goedkoop is en te gebruiken wanneer deze duur is.
Stel dat de energieprijs 's nachts laag (bijvoorbeeld 15 cent) is en 's ochtends hoog (45 cent). Met slimme batterij-aansturing wordt de batterij dan 's nachts opgeladen met goedkope stroom die hij dan van het net haalt. 's Ochtends wordt de stroom uit de batterij dan eerst gebruikt, waardoor de dure stroom van dat moment niet van het net wordt gehaald.
Thuisbatterij is rendabeler met slimme aansturing
Slimme batterij-aansturing is een belangrijke factor voor om thuisaccu's rendabel te maken. Zonder slimme aansturing is het veel moeilijker om een financieel voordeel te realiseren, al ben je natuurlijk wel minder afhankelijk van het net. Door stroom van de zonnepanelen gedurende de dag op te slaan en 's avonds te gebruiken, is dat ook al gunstiger dan stroom afnemen van het net. Echter is er in Nederland de kans dat je niet elke dag de batterij volledig opgeladen krijgt met de zonnepanelen alleen.
Voordelen slimme batterij-aansturing
Minder energiekosten
Slimme batterij-aansturing kan de energierekening aanzienlijk verlagen.
Flexibeler
Slimme batterij-aansturing helpt om de woning flexibeler te maken in het gebruik van energie. Het maakt niet meer uit als je niet thuis bent, om de opgewekte zonne-energie direct te gebruiken. Het wordt nu opgeslagen in de thuisbatterij. Ook haalt de batterij zelf stroom tegen lage kosten van het net. Ook als je niet thuis bent.
Duurzaam
Slimme batterij-aansturing zorgt uiteindelijk voor minder CO2-uitstoot doordat het de vraag naar stroom uit het net vermindert. Dit komt doordat de batterij kan worden gebruikt om de eigen opgewekte zonnestroom op te slaan en te gebruiken wanneer deze nodig is. Dit betekent dat er minder stroom uit het net gehaald wordt. En dat vermindert de vraag naar fossiele brandstoffen.
Draagt bij aan netstabiliteit
Slimme batterij-aansturing draagt bij aan de netstabiliteit. Dit betekent dat er minder stroom uit het net hoeft te worden gehaald op momenten van piekbelasting. Dit is gunstig voor het toch al overvolle elektriciteitsnet in Nederland.