LAADPALEN OP UW PARKEERTERREIN: WAT BETEKENT DAT VOOR U?

Door Technische Unie
22 maart 2021

Heeft u meer dan tien parkeerplaatsen bij uw bedrijf? Dan bent ook u verplicht om minimaal één laadpaal te installeren. Het is dan belangrijk dat u nadenkt over verschillende punten. Zoals het vermogen van de laadpaal.

Welke laadpaal past bij uw parkeerterrein?

Bij een gewone laadpaal duurt het enkele uren tot wel een hele dag voordat de auto is opgeladen. Bij een snellader is de auto binnen een half uur al voor 80 procent opgeladen. Snelladers zijn wel duurder dan gewone laders. Daarnaast vragen ze een grotere aansluitcapaciteit. De keuze van het type laadpaal hangt dus samen met uw energie-aansluiting, het aantal laadplaatsen én de eventuele behoefte om heel snel te kunnen opladen.

Toegankelijk voor publiek

Wanneer uw parkeerplaatsen toegankelijk zijn voor publiek, moeten de laadpalen laadpasjes kunnen accepteren. Dit type laadpalen zijn professionele laders en zijn vaak wat robuuster dan een laadsysteem die u op een eigen terrein of bij uw woning heeft.

Maak uw (verplichte) laadpaal rendabel

Het is misschien niet uw eigen keuze om een laadpaal op uw parkeerterrein te installeren. Maar, laadpalen kunnen ook wat opleveren. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan:

  • Milieu-investeringsaftrek (MIA)
  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
  • Verlaagd tarief energiebelasting
  • Beheersysteem laadpalen

Daarnaast kunt u ook gewoon verdienen aan het gebruik van een laadpaal. Dit kan door een hoger tarief te rekenen dan wat u betaalt voor de stroom. 

meer over...