30 TON MINDER PLASTICAFVAL DOOR SLIM VERPAKKEN

Technische Unie
17 februari 2022
Technische Unie

Gemiddeld gooien we rond de zeven verpakkingen per dag weg. Ongeveer 20 procent van al het afval bij bedrijven komt door verpakkingen. Bij Technische Unie is het verpakkingsafval de laatste jaren al drastisch verminderd. Toch kan het altijd beter. 

1000

Warner Belger (arbeidsmarkt analist R&D Logistiek) en Johan van den Brink (manager ketenefficiency) zetten zich hier elke dag voor in binnen Technische Unie. 

Hulp van de hele keten

Minder verpakkingsafval betekent minder CO2-uitstoot. En het verpakkingsmateriaal dat we nog wél gebruiken, moet zo duurzaam mogelijk zijn. Dit geldt voor verpakkingen van zowel leveranciers, als van Technische Unie zelf. “We hebben de hulp van de hele keten nodig”, beaamt van den Brink “Daarom ben ik altijd in gesprek met onze leveranciers om te kijken wat er slimmer kan. Soms kun je met heel kleine aanpassingen al een enorme winst behalen.”

1000

Slimme verpakkingen

Een voorbeeld zijn vensterverpakkingen. Van die kartonnen verpakkingen met een plastic venster. Zonder venster is zo’n verpakking een stuk milieuvriendelijker. “Bovendien is het voor de leverancier voordeliger om zo’n venster achterwege te laten. Daar hebben we bij onze eigen Tradeforce-lijn ook voor gekozen.”

1000

Noodzakelijk kwaad

Naast de leveranciers, voegt Technische Unie zelf ook verpakkingsmateriaal toe. Zoals zakjes om losse producten bij elkaar te houden en rekwikkelfolie om pallets te sealen. Een noodzakelijk kwaad, dus hoe kun je dat toch zo duurzaam mogelijk doen? 

1000

Groene bakken

“Bij de ontwikkeling van het DPS (Dynamic Picking System) bijvoorbeeld, moesten we kiezen tussen kartonnen dozen of plastic bakken”, vertelt Belger. We hebben gekozen voor de bekende groene bakken, want die kun je blijven hergebruiken. Ook kun je ze als voorraadbak én als klantbak inzetten. Sinds de ingebruikname van het DPS besparen we tussen de twee en drie miljoen kilogram karton per jaar.”

1000

Minder plastic

Een recenter voorbeeld is het terugdringen van plastic. In 2019 stelde Technische Unie zich tot doel om bij het inpakken van klantorders de helft minder zakjes te gaan gebruiken. Belger: “Dat bleek al snel niet mogelijk, want die zakjes houden losse artikeltjes bij elkaar. Samen met mijn verpakkingsleverancier stelde ik een plan op, waarbij we ons niet richtten op zakjes, maar op plastic.” 

1000

Dunnere zakjes

De zakjes zijn nu minder dik en Technische Unie werkt met zakjes in verschillende maten. “Ook is ons rekwikkelfolie dertig procent dunner geworden. Dankzij deze maatregelen hebben we in 2020 dertig ton minder plastic gebruikt.”

1000

Inzet webshop

Van den Brink en Belger hebben nog wel een idee om u als klant met minder afval op te schepen. “Nog slimmer gebruik maken van onze webshop”, stelt van den Brink. Belger beaamt dit: “Als we u tijdens het bestelproces de keuze geven tussen wel of geen zakje, dan denk ik dat we het aantal zakjes wél kunnen halveren.” 

1000