DE PRAKTIJK: WAAR KUN JE CO2 VOORKOMEN EN BESPAREN?

Technische Unie
8 april 2022
author-image

Waar begin je met werken aan CO2-reductie? Een goed plan helpt, maar het is ook een kwestie van gewoon doen en ergens beginnen. Waar kun je makkelijk meteen al winst boeken? En waar komt er meer tijd en geld bij kijken? 

1000

De eerste stap naar minder CO2-uitstoot, is kritisch kijken naar het eigen bedrijf. In en om het pand en met de eigen vervoermiddelen valt er al aardig wat te besparen. Hieronder een aantal tips en suggesties. 

1000

Apparatuur uitzetten

De makkelijkste besparing: zet opladers, printers en verlichting uit als er niemand op de zaak is. Het lijkt misschien nergens over te gaan, maar ‘onnodig’ energiegebruik kan oplopen tot 30% van de totale energierekening. 

1000

Slim omgaan met verlichting

Gebruik sensoren voor het licht in toiletten en andere ruimtes waar niet steeds iemand aanwezig is. Dat kan tot 90% energie besparen. En gebruik niet één knop om alle bedrijfsruimten te verlichten, maar splits het op. De grootste CO2-winst is overgaan op led-verlichting. Tl-buizen vervangen door led-buizen, verdient zich terug in zo’n 2,5 jaar. Voor led- in plaats van halogeenspots is de terugverdientijd soms maar een half jaar. Niet alleen vanwege het zuinige energieverbruik; een led-spot gaat tot vijf keer zo lang mee als een halogeenspot. 

1000

Isoleren kan op allerlei manieren

Misschien helpt u uw klanten met isoleren en zijn het open deuren. Maar er zijn veel manieren om warmteverlies in het bedrijfspand tegen te gaan. Met deurdrangers bijvoorbeeld, snel gemonteerd en meteen warmtewinst. Ook leidingisolatie is vrij makkelijk te realiseren. Zijn ramen en kozijnen aan vervanging toe? Hr-glas is een sprong vooruit vergeleken bij dubbel glas en verdient zich terug in een jaar of vijf. 

1000

CO2-vriendelijk verwarmen

Misschien is het uw dagelijks werk, maar het goed instellen van cv-ketel en airco is de eerste winst. Eigenlijk zou iedereen dit jaarlijks moeten (laten) doen. Het kan bijna 10% besparing opleveren. Voor grotere gebouwen is vraaggestuurd verwarmen of koelen interessant. Detectoren houden in de gaten of er mensen in een ruimte zijn en zorgen voor de juiste verwarming of verkoeling.

Voor bedrijfspanden met een automatische toe- en afvoer van ventilatielucht, is een warmteterugwinsysteem interessant. Frisse lucht van buiten wordt verwarmd door de afgezogen binnenlucht. Altijd schone lucht binnen, CO2-vriendelijk opgewarmd.

Ruimten voordelig en relatief milieuvriendelijk verwarmen kan met een warmtepomp. Het pand moet wel goed geïsoleerd zijn en een lagetemperatuur-afgiftesysteem hebben (zoals vloerverwarming).  

1000

Bewust autorijden

Auto’s stoten veel CO2 uit, maar minderen kan. Bijvoorbeeld door de banden op spanning te houden en niet teveel toeren te maken (max. 2.000-2.500). En door files zoveel mogelijk te vermijden. Haal ook overbodige zaken van de bedrijfsauto af, zoals een ladder die maar af en toe wordt gebruikt. En kijk bij de aanschaf van een auto naar het energielabel.    

1000

Samenwerken

Samenwerken met collega-installateurs kan ook een interessante besparing opleveren. Bijvoorbeeld door gereedschap of apparatuur te delen welke je niet dagelijks nodig hebt. Door samen slim in te kopen en te plannen kan er veel geld en CO2-uitstoot worden bespaard.

 

*De cijfers in dit artikel zijn overgenomen uit het boek CO2-neutraal ondernemen, zo doe je dat van Rob van der Rijt. 

1000

Begin vandaag nog met CO2-reductie!

Vragen? Joris Dirkson is één van onze CO2-experts. Hij geeft graag antwoord op uw vragen. U kunt hem bereiken via co2reductie@technischeunie.com

Lees meer over duurzaamheid

Meer artikelen