Blijven salderen of gedragsverandering stimuleren?

Door Technische Unie
21 februari 2024
Technische Unie

De salderingsregeling, die het mogelijk maakt om zelf opgewekte stroom te verrekenen met verbruikte stroom, blijft voorlopig bestaan. Dit besluit nam de Eerste Kamer dinsdag 6 februari. Maar het behoud van deze regeling heeft zowel voor- als nadelen.

Voordelen van de salderingsregeling

 • Duidelijkheid: 
  De komende jaren is er duidelijkheid voor huishoudens met zonnepanelen. Ze kunnen blijven salderen, wat een voordeel is voor hun energierekening.
 • Gemak: 
  Salderen is eenvoudig en praktisch. Het stimuleert mensen om zonnepanelen te blijven installeren. En dat is goed is voor de energietransitie.

Nadelen van de salderingsregeling

 • Geen gedragsverandering: 
  De salderingsregeling stimuleert niet om het energieverbruik te verduurzamen. Mensen kunnen blijven verbruiken op piekmomenten, terwijl het juist belangrijk is om dan minder te gebruiken.
 • Netcongestie: 
  De overbelasting van het elektriciteitsnet op piekmomenten wordt versterkt door de salderingsregeling. Dit kan leiden tot uitvallende omvormers en andere problemen.
 • Kosten:
  De kosten voor het transport van stroom die teruggeleverd wordt, komen uiteindelijk bij de zonnepaneleneigenaar terecht. Dat zie je nu al doordat energieleveranciers geld gaan rekenen voor het terugleveren van stroom. Het is een kwestie van tijd voordat alle energieleveranciers dat gaan doen. 

Wat dan wel?

Er zijn alternatieven voor de salderingsregeling die gedragsverandering wel stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Dynamische energiecontracten: 
  De prijs van stroom kan variëren per moment van de dag. Dit stimuleert om te verbruiken op momenten dat er veel stroom is (bijvoorbeeld op zonnige dagen) en minder te verbruiken op piekmomenten.
 • Slimme meters: 
  Met slimme meters kunnen mensen hun energieverbruik beter monitoren en sturen. Dit helpt om bewuster te omgaan met energie.
 • Energiemanagement:
  Als je naast het monitoren meer wilt met je zelf opgewekte energie is energiemanagement het antwoord. Lees hier alles over energiemanagement.

Energiemanagement: optimaliseren is winst

Energiemanagement betekent het beheren, beïnvloeden en monitoren van het energieverbruik van een woning, gebouw, bedrijf of fabriek. Door gebruik te maken van energiemanagement wordt het energieverbruik in gebouwen verminderd.