ISO 50001 DAAGT ONS UIT

Door Technische Unie
23 mei 2022
author-image

Bij Technische Unie zijn we elke dag bezig met energiemanagement. We hebben ons energieverbruik in kaart gebracht en verbeteren het nu continu. Het ISO-certificaat 50001 ligt daarom binnen handbereik. Dit wordt de kroon op het werk van Jeroen Ouwerkerk (manager internal control) en Jesse Spaan (afgestudeerd bij Technische Unie op energiemanagement).

Eerst even een misverstand de wereld uit: energiemanagement gaat niet per se alleen over CO2-uitstoot. Het gaat over het gebruik van energie uit elektra, gas en vloeibare brandstoffen. Of je nou je energie uit zonnepanelen of uit het netwerk haalt: dat maakt voor de ISO 50001 niet uit. Het gaat erom dat je je verbruik meet, analyseert en steeds optimaliseert.

En dat doen we bij Technische Unie! Jeroen: “Vanuit de Europese EED-wetgeving ben je als bedrijf verplicht om eens in de 4 jaar een energiescan uit te voeren. De laatste keer dachten we: waarom gaan we niet voor een structurele oplossing? Een oplossing waarbij we onze energieprestaties continu en aantoonbaar blijven verbeteren?” Jesse vult aan: “Want dan ben je namelijk pas écht duurzaam bezig! Continu verbeteren levert nog waardevollere resultaten op.”

Energiemanagement door het hele bedrijf

De afdeling Facility maakt nu voor alle vestigingen en het wagenpark maandelijks een overzicht van het totale energieverbruik. In de DC’s komen tussenmeters, zodat we ook zien wáár in het DC de meeste energie wordt verbruikt. 

Jesse: “Op kantoor zit het grootste verbruik in de verlichting. Dat willen we verminderen door led-verlichting in te zetten in combinatie met aanwezigheidsdetectie en daglichtregeling. We kijken ook naar de productiviteit van transport, inclusief de leaseauto’s. Efficiëntere routes, minder leeg rijden, zuiniger rijden, niet onnodig rijden.” 

Daarnaast zijn er 14 nieuwe elektrische vrachtwagens besteld. Ook stijgt het aantal elektrische en hybride leasewagens bij Technische Unie. Elektrisch vervoer zal de komende jaren alleen maar toenemen.

Lager energieverbruik

De panden van Technische Unie zijn goed geïsoleerd en er liggen steeds meer zonnepanelen op. Oude vestigingen worden verbouwd en we bouwen nieuwe duurzame panden. Jesse: “We kiezen dan voor witte dakbedekking. Onze DC’s worden daarnaast steeds meer voorzien van led-verlichting, daglichtregelaars en aanwezigheidsdetectie.”

Tips voor ISO 50001 certificering

Als u ook aan IS0 50001 denkt voor uw bedrijf, vergeet dan niet om voldoende tijd in te ruimen om de juiste informatie boven tafel te krijgen en om de verbetercycli op te zetten. Jeroen: “Als je doelstellingen wilt neerzetten, moet je wel eerst weten wat je verbruik is en waar je verbeterpotentieel zit. En dat kost vaak meer tijd dan je denkt.”

Jesse: “Continu verbeteringen op energieverbruik opnemen in het werkproces is ook een belangrijk aandachtspunt. Je moet gedragsverandering teweeg willen brengen. Want uiteindelijk komt het deels neer op gedrag: niet die verwarming onnodig laten loeien, zuinig rijden en durven investeren in energiebesparende maatregelen.” 

Vervolgplannen

Technische Unie heeft deze stappen allemaal doorlopen. Jesse: “We verwachten binnenkort het felbegeerde ISO 50001 certificaat te behalen. Maar dat betekent niet dat we er zijn; nu gaat het pas echt beginnen! Lange termijn doelstellingen bepalen, stappenplan opstellen en maatregelenlijst vaststellen.” 

Interne communicatie blijft een belangrijk onderdeel om de lange termijn doelstellingen te halen. Want bewust omgaan met je energieverbruik kan altijd beter. Daarnaast onderzoekt Technische Unie continu nieuwe maatregelen. Deze toepassen in de praktijk geeft mooie resultaten en veel voldoening.