WEEK VAN DE CIRCULAIRE ECONOMIE

Door Technische Unie
6 februari 2022
author-image

Binnenkort start de Week van de Circulaire Economie. Van maandag 7 tot en met zaterdag 12 februari delen ondernemers, organisaties en overheidsinstellingen tips, trics en succesverhalen met iedereen die geïnteresseerd is in circulair ondernemen. 

Wat is de Week van de Circulaire Economie?

De Week van de Circulaire Economie is een jaarlijkse landelijke campagneweek die de overgang van de huidige naar een circulaire economie aanjaagt én versnelt. Tijdens deze week staan goede voorbeelden in de spotlights en ontmoeten pioniers op het gebied van circulair ondernemen elkaar. Tips, trics, succeshalen: álles wordt besproken. Hierdoor krijgen beginners handvatten om ook met circulair ondernemen aan de slag te gaan. Lees meer over de Week van de Economie>

Wat doet Technische Unie met circulair ondernemen?

Ook wij zetten ons graag in voor een circulaire economie. Zo zoeken wij samen met klanten en leveranciers naar circulaire oplossingen om van onze keten uiteindelijk een cirkel te maken. Producenten, slopers, distributeurs, (ver)kopers, (her)gebruikers, recyclers; alle partijen in de keten zullen in een circulaire economie hun verantwoordelijkheid nemen.

Hoe doen we dat?

De circulaire pilots die we starten, doen we samen met leveranciers, klanten, recyclers en/of demontagebedrijven. We gebruiken daarbij het 3R-model:

3R-model
  • Rethink: ontwerp of herontwerp een product dat geschikt is voor hergebruik (re-use) en vraag je af of alle materialen daadwerkelijk nodig zijn (refuse) en of je met minder materiaal hetzelfde kunt bereiken (reduce).
  • Re-use: verleng de levensduur van het product door hergebruik, reparatie, refurbishment (opknappen), remanufacturen (nieuwe producten maken van oude onderdelen) of repurposen (hergebruiken met een ander doel).
  • Recycle: aan het einde van de levensduur wordt het product gedemonteerd of gebouw ontmanteld en worden de onderdelen en grondstoffen hergebruikt.

Samen circulair = kiezen voor de rotonde

Voor een circulaire economie is een compleet andere manier van vragenstellen, zakendoen, ontwerpen en werken nodig. Technische Unie kent geen grenzen om u hierbij te helpen. Wij maken het u graag makkelijk met ons circulaire assortiment, slimme oplossingen en specialistisch duurzaam advies.

Door het 3R-model in te zetten hebben we met één van onze pompenleveranciers de cirkel rond weten te maken. De pompen worden op een zodanige manier ontworpen dat ze ook weer eenvoudig te demonteren zijn. Wij verkopen de pompen niet alleen, maar zamelen ze ook actief in wanneer ze vervangen of afgestoten worden. Vervolgens demonteert de leverancier de pompen en worden de grondstoffen hergebruikt.

Steeds vaker vermijden we de doodlopende lineaire weg en kiezen we samen met onze leveranciers en klanten voor de circulaire weg. Samen maken we een circulaire economie mogelijk!