Opple Smart voor Vrije School De Zwaneridder

Door Technische Unie
15 april 2024
Technische Unie

In een drukke schoolomgeving is kwalitatief goede, flexibele verlichting cruciaal. Dat besefte installateur Floor uit Culemborg, die voor de nieuwbouw van De Zwaneridder op zoek was naar de beste verlichtingsoplossing. Na een lichtadvies van Technische Unie kwamen zij uit bij Opple Smart. 

Jochem Enkelaar, lichtadviseur bij Technische Unie: “Goede verlichting in een schoolgebouw zorgt voor veiligheid en een prettige leeromgeving, maar het kan óók ingezet worden om na het buitenspelen door middel van gedimd licht de leerlingen weer rustig te krijgen. Of juist als ze geconcentreerd moeten werken het lichtniveau hoger te zetten.”

Opple Smart als beste optie

“Samen met Marco van Riemsdijk van installatiebedrijf Floor hebben we gezocht naar de juiste verlichting. We kwamen al snel uit op Opple Smart.

Aan de hand van de tekeningen en indelingen van de lokalen en overige ruimtes hebben we voor de installateur een lichtberekening gemaakt. Daarin is onder andere rekening gehouden met de NEN-EN 12464-1. De keuze voor en installatie van de Opple Smart armaturen bood niet alleen installatietechnische voordelen, zoals draadloze aansturing en eenvoudige programmering, maar was ook in overeenstemming met de vereisten. Verlichting mag bijvoorbeeld niet verblinden, als leerlingen bijvoorbeeld op hun iPad of laptop werken.”

Gang schoolgebouw met Opple Smart
Leeg schoolgebouw met Opple Smart

Demo-armaturen en lichtboek

“We hebben toen samen met Opple en de installateur enkele armaturen gedemonstreerd bij de opdrachtgever. Ook is er een lichtboek opgesteld, met alle armaturen en specificaties erin vermeld. Uiteindelijk is alles goedgekeurd en konden we aan de slag.

Naast de verlichting van het schoolgebouw is toen gevraagd na te denken over een lichtplan voor de BSO die in hetzelfde gebouw is gevestigd. We hebben de noodverlichting meegenomen en de decoratieve verlichting voor de hallen en trapopgangen. Uiteindelijk is zelfs de zonwering aangestuurd door Opple Smart.

Een specialist van Opple heeft meegeholpen om de slimme verlichting te programmeren. Vanuit zowel de installateur, de opdrachtgever als de conciërge die er nu mee werkt hebben we enthousiaste reacties ontvangen. Een volgend, vergelijkbaar lichtproject heeft zich alweer aangediend.”

Opple Smart in gang schoolgebouw