Topsporthal MartiniPlaza voldoet aan de hoogste internationale eisen voor verlichting

Door Technische Unie
4 december 2020
Technische Unie

MartiniPlaza in Groningen is de grootste evenementenlocatie van Noord-Nederland voor theatervoorstellingen, congressen (nationaal en internationaal), beurzen, entertainment, topsport en vergaderingen. MartiniPlaza zet zich in om alle activiteiten zo duurzaam mogelijk te laten plaatsvinden. Alle nieuw aangebrachte verlichting in MartiniPlaza is energiezuinig en stapsgewijs wordt ook de bestaande verlichting vervangen.

In 2020 was het de beurt aan de verlichting in de topsportzaal. Verlichting in sporthallen heeft een eigen norm, de NEN-EN 12193:2018. Deze norm bepaalt de minimale verlichtingssterkte en gelijkmatigheid voor elke verlichtingsklasse. Hoe hoger het niveau van het spel en hoe groter de kijkafstand van de toeschouwer, hoe hoger de klasse van verlichting die wordt gehanteerd. “De ruim twintig jaar oude verlichting op basis van gasontlading voldeed niet meer,” zegt David Wassenaar, technisch beheerder bij MartiniPlaza, “en aangezien we al meer dan zeven jaar naar volle tevredenheid samenwerken met Technische Unie, zochten we ook voor deze uitdaging onze vaste lichtspecialist op.”

Charme en uitdagingen

Johan de Graaf, lichtadviseur bij Verkoopkantoor Groningen, is sinds 2014 betrokken bij het opnieuw uitlichten van MartiniPlaza. “Ik heb alle hoeken van MartiniPlaza gezien en elk project heeft zijn eigen charme en uitdagingen,” vertelt hij enthousiast. “De foyer waar je een bepaalde sfeer neer wilt zetten en waar je de kunstobjecten optimaal tot hun recht wilt laten komen. De verlichting buitenom waarmee je ervoor wilt zorgen dat bezoekers zich veilig voelen en waarmee je de architectuur wilt accentueren. De verlichting van de topsportzaal die moet voldoen aan strenge eisen en die zo comfortabel mogelijk moet zijn voor de sporters en het publiek.”

Verlichting Martiniplaza

De best mogelijke oplossing

Johan ging op zoek naar een partij met theoretische en praktische kennis van de NEN-EN 12193:2018. Hij kwam uit bij Siteco, een toonaangevende leverancier van technische verlichting voor wegen, tunnels, stadions en industrie. “We kenden elkaar al van een eerdere samenwerking bij MartiniPlaza,” vertelt Arno van Houten, Manager Trade NL bij Siteco. “Het mooie van werken met Johan is dat hij altijd voor de beste oplossing voor de eindklant gaat. In eerste instantie betrok Johan ons bij dit project om wat aanvullende armaturen te leveren. Toen hij zag dat de Sirius - het door ons voorgestelde armatuur - aan alle eisen van MartiniPlaza voldeed, koos hij er samen met David voor om het lichtplan volledig met de Sirius in te vullen.’

Technische uitdagingen

De armaturen hebben een ledlichtbron van 1kW. In totaal is er bijna 60kW aan ledverlichting geïnstalleerd. Huisinstallateur ENGIE verzorgde de technische dienstverlening. “Dat begon met het maken van een ontwerp voor projecteren en het maken van kabelberekeningen,” vertelt Jan Lauwers, Contractmanager Services bij ENGIE. “Eén van de grootste uitdagingen bij dit project was het uitdenken van een constructie voor het ophangen van de armaturen. Omdat de armaturen zwaar zijn en er meerdere armaturen aan een frame hangen, moest het frame heel licht en tegelijkertijd heel sterk zijn.”

Volledig vertrouwen

Alle partijen zijn zeer te spreken over de samenwerking. “We kiezen er bewust voor om langdurige relaties op te bouwen met onze leveranciers,” beaamt David Wassenaar. “We weten precies wat we aan elkaar hebben en daardoor kun je elkaar volledig vertrouwen. Door de handen ineen te slaan is geen brug te ver. We zijn enorm tevreden met de nieuwe verlichting en we zien het EK zaalvoetbal dat de KNVB in 2022 organiseert met het volste vertrouwen tegemoet!”