OVERGESTAPT OP LED? ZO BESPAART U NÓG MEER!

Door Technische Unie
29 januari 2021
author-image

Een lager energieverbruik, een langere levensduur, geen opstarttijd, minder warmteontwikkeling; door de vele voordelen van ledverlichting stapten al veel particulieren en bedrijven over. Ook na deze overstap valt er nog een heleboel energie te besparen op verlichting. Handig in de race naar energielabel C. We zetten de mogelijkheden en de gemiddelde energiebesparing voor u op een rij:

Veegpulsschakeling – tot 30% besparing

Een schakeling in de verlichtingsinstallatie waarmee op zelfgekozen, vastgestelde tijden de verlichting in een ruimte of gebouw wordt uitgeschakeld. Door na sluitingstijd automatisch een commando ‘uit’ te geven wordt ook de vergeten verlichting alsnog uitgeschakeld. De verlichting kan na het automatische uitschakelen handmatig worden ingeschakeld. 

Daglichtafhankelijk schakelen – tot 20% besparing

Een daglichtafhankelijke schakeling schakelt de armaturen uit bij voldoende binnenvallend daglicht. Is er onvoldoende daglicht, dan gaat de verlichting automatisch weer aan. Deze schakeling wordt vaak toegepast om de rij armaturen bij het raam te dimmen wanneer er voldoende daglicht is.

Daglichtafhankelijke regeling – tot 40% besparing | tot 70% besparing in gevelzone

De hoeveelheid kunstlicht is afhankelijk van de hoeveelheid daglicht. Dimmers of voorschakelapparatuur regelen de hoeveelheid kunstlicht traploos. Lampen, lichtstraten en de gehele verlichting in een ruimte kunnen hieraan worden gekoppeld. 

Aanwezigheidsdetectie – tot 30% besparing | tot 80% besparing in magazijnen

De verlichting schakelt alleen in wanneer er iemand in de ruimte aanwezig is. Om aanwezigheid te detecteren worden bewegingssensoren of akoestische sensoren geplaatst. Aanwezigheidsdetectie zien we vaak in magazijnen bijvoorbeeld om alleen de gang waar beweging wordt gedetecteerd te verlichten.

Lichtmanagementsysteem – tot 70% besparing

Een lichtmanagementsysteem, bijvoorbeeld Dali, Casambi of InteractPro, combineert alle bovengenoemde mogelijkheden in een totaaloplossing op maat. Ook een nog grotere besparing realiseren? Ga in gesprek met één van onze lichtadviseurs.