"LICHT KAN EEN RUIMTE MAKEN OF BREKEN"

Door Technische Unie
25 november 2020
Technische Unie

Accentverlichting, indirecte verlichting, werkverlichting of sfeerverlichting: men staat er niet altijd bij stil, maar verlichting bestaat in vele soorten en maten. Maar welke soort verlichting past nu het beste bij een ruimte of product, en hoe bepaal je dat? Elk verkoopkantoor van Technische Unie heeft een lichtspecialist in dienst die bij deze vragen ondersteuning kan bieden. Friggo de Vries is lichtspecialist bij Technische Unie in cluster noord met vestigingsplaats Emmen. Hij maakt de klant maar al te graag wegwijs door de jungle van mogelijkheden.

Wat doet een lichtspecialist nu eigenlijk? “Mijn belangrijkste taak is om de klant te ontzorgen”, antwoordt Friggo. “Dat zijn bijvoorbeeld kleine en middelgrote installatiebedrijven, maar ook architecten kunnen bij ons terecht wanneer ze willen weten of een bepaalde lichtoplossing mogelijk is.” De wensen van de klant vertaalt Friggo vervolgens naar een lichtplan en een lichtberekening, zowel voor functionele verlichting als voor decoratieve verlichting. “Ik neem de klant alles uit handen en zoek naar een passende oplossing, die wordt omgezet in een onafhankelijk lichtadvies. Dat is altijd precies op de wensen van de klant afgestemd. Elk project is namelijk weer anders en elke branche heeft zijn eigen uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde gebruikerseisen of eventuele wet- en regelgeving die geldt binnen een branche.” Door regelmatig trainingen te volgen zijn de lichtspecialisten van Technische Unie altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, regelgeving en de nieuwste technologieën in de markt. 

Altijd advies op maat

De rol van licht wordt vaak onderschat: “Het kan een ruimte of product maken of breken”, aldus Friggo. Zo kan licht bijvoorbeeld een fijne ambiance creëren of juist een product extra in de kijker zetten. “In een restaurant is bijvoorbeeld een gezellige sfeer van belang, maar tegelijkertijd moet je wel kunnen zien wat er op je bord ligt.” In de retail zijn de lichtkleur en kleurweergave erg belangrijk, omdat een product er zo aantrekkelijk mogelijk uit moet zien. “Kantoorruimtes zijn weer van een heel ander kaliber: daar mag het licht niet verblinden, terwijl het wel helder genoeg moet zijn om de werkzaamheden uit te kunnen voeren. Bij zorginstellingen heb je vaak met ouderen te maken en hun ogen kunnen zich niet zo snel aanpassen. Daarom mogen de lichtniveaus in de verschillende ruimtes niet te veel van elkaar afwijken.” Niet voor niets geven de lichtspecialisten van Technische Unie bij elk project een advies op maat. 

Friggo de Vries - lichtspecialist Technische Unie

Onafhankelijk van merken

Een lichtspecialist van Technische Unie zorgt ervoor dat de klant nergens meer aan hoeft te denken wanneer het gaat om verlichting: Technische Unie faciliteert alles, van begin tot eind. De klant vindt er een breed portfolio aan lichtmerken voor functionele en decoratieve verlichting, van high-end design tot decoratieve verlichting voor een kleiner budget. Bovendien profiteert de klant van snelle levertijden en een grote voorraad. Friggo vertelt dat klanten het erg prettig vinden dat zij bij Technische Unie één contactpersoon hebben die alles voor hen regelt, in plaats van zelf contact te moeten houden met verschillende leveranciers. “Bovendien werken we onafhankelijk van merken”, vervolgt Friggo. “Hierdoor kunnen we heel goed inspelen op de wens van de klant en kunnen we goed adviseren over welk merk het beste bij het project past.” 

Prettige samenwerking

Floor van der Steuijt is erg te spreken over de prettige samenwerking met Technische Unie. “Ik ben er vooral klant omdat Technische Unie zo goed met mij meedenkt. Wanneer mijn klant verlichting nodig heeft, bel ik John Heskes en hij heeft dan direct een aantal armaturen in zijn hoofd. Hij weet als geen ander welke soorten verlichting, welke merken en welke armaturen er zijn, en welke het beste bij een project passen. Er wordt snel geschakeld en alles gaat in goed overleg.” Daarnaast neemt Technische Unie Floor veel werk uit handen: “Volgens het principe van one stop shopping is het voor mij erg handig dat ik op één adres al mijn producten kan kopen én het benodigde advies in kan winnen”, aldus Van der Steuijt. 

Hulp nodig van onze specialisten?

Wij staan voor u klaar. Neem contact op met één van onze vestigingen

Dit artikel is eerder verschenen in Sfeervol Verlicht.