SMART HOME: KABELS OF DRAADLOOS?

Door Technische Unie
14 oktober 2020
author-image

Natuurlijk zijn er talloze keuzes in smart systemen en met welke spraak-assistenten ze kunnen samenwerken. Maar allereerst heb je twee opties: bekabeld of draadloos.

Slimme verlichting van Ledvance

Bekabeld

De keuze voor een bekabeld systeem is de keuze voor kwaliteit. Een bekabeld systeem werkt in principe onder alle omstandigheden en is de beste oplossing voor een sterk en stabiel netwerk in huis. Natuurlijk hangt er aan een bekabeld systeem wel een prijskaartje en wordt er vooral in nieuwbouw voor bekabelde smart home-systemen gekozen – als alle muren nog openliggen.

                

Slimme verlichting van Ledvance

Draadloos

Bij een draadloos smart home-systeem werken de componenten samen – met elkaar en met de gateway – via radiofrequenties. Draadloze smart home-systemen zijn steeds kwalitatiever en goed toepasbaar in bestaande woningen. Er is geen hak- of breekwerk nodig, wat de kosten voor installeren sterk reduceert. De ervaringen met draadloze oplossingen als eNet en Coviva zijn buitengewoon goed!

                

Paniekknop van Ring

Bekabeld én draadloos

Er komt steeds meer keuze in smart home-systemen. Zo is het ook mogelijk beide varianten in één systeem toe te passen. Bijvoorbeeld als het bereik naar sommige vertrekken in de woning niet toereikend is. Betonnen vloeren of leidingwerk kunnen daar de oorzaak van zijn.

                

Slimmerookmelder van Nest

Aansturing via wifi

Om een smart home met een tablet of smartphone te bedienen, is een goed werkend wifi-netwerk een vereiste. Het summum op dit vlak zijn routers gebaseerd op Mesh-technologieën. Met deze technologie creëer je een wifi-netwerk in woningen en gebouwen op volle signaalsterke. Ongeacht de plaats in het gebouw.