‘We willen voorlopen, maar niet helemaal vooraan.’

Door Technische Unie
8 oktober 2023
Technische Unie

Het nieuwe bedrijfspand van Beekman Elektro in Raalte bevat verschillende smart building-oplossingen. Directeur/eigenaar Erik Beekman laat zien welke slimme, eigen keuzes er zijn gemaakt. 

Eric Beekman: “Beekman Elektro is door mijn ouders opgericht. Het oude pand stond in het centrum van Raalte en was na 49 jaar inmiddels verouderd en te klein geworden. Het nieuwe pand, op het industrieterrein van Raalte, is uitgevoerd met de nieuwste smart building-technieken en juist een beetje te groot voor onze huidige organisatie. Maar we willen groeien, jonge mensen aannemen en die opleiden. Daar hebben we nu de ruimte voor.”

Meerdere systemen naast elkaar

In het pand zijn verschillende smart building-technieken toegepast. Zo kunnen klanten langskomen in Raalte en met eigen ogen de verschillen zien.

Erik Beekman: “We hebben in de kantoren vijf typen verlichting opgehangen. Zo kun je de verschillen goed zien en aan klanten uitleggen. Ook de aansturing is dubbel uitgevoerd. Voor de algemene ruimten hebben we gekozen voor KNX, voor de verlichting van de kantoren is gekozen voor InteractPro van Signify. Wij zeggen daarmee niet: ‘kies voor systeem A of B’, maar laten de klant zelf ervaren waar zijn of haar voorkeur naar uitgaat.

Wat ik zelf heel bijzonder vind is de NatureConnect van Signify. Dat is daglichtverlichting en echt heel spectaculair. In twee ruimtes hebben we die toegepast, veel mensen geloven eerst niet dat er geen dakramen in die kamers zijn. Pas als we de NatureConnect uitzetten, zien ze het.”

Smart building met verlichting

Bewuste keuzes, bewezen techniek

Wat je níet vindt in het nieuwe pand, is een grondgebonden warmtepomp. Daar is Erik Beekman heel uitgesproken over: “Dit is een bedrijfspand. Een grondgebonden warmtepomp in combinatie met vloerverwarming is dan niet efficiënt of energiezuinig. Dit pand wordt zeg een derde van de week maar gebruikt. In het weekend niet en ’s avonds niet. Verwarmen en koelen met een lucht-warmtepomp op het dak is dan een betere keuze. Dat wordt ondersteund met 48 panelen op het dak en een accu-opslag van Hager voor 19,5 kilowattuur.

Die accu-opslag is een bewuste keuze. Op die manier kunnen we nu al ervaring opdoen met technieken van morgen. Overigens kiezen wij alleen voor bewezen technieken. We willen vooroplopen, maar helemaal vooraan hoeft niet. Dat is niet in het belang van onze klanten.”

Fijne werkplek

Naast een aanwinst voor klanten is het nieuwe smart building van Beekman Elektro ook door de eigen medewerkers goed ontvangen. Erik Beekman: “Een van de belangrijkste redenen om het nieuwe pand te bouwen, is om een fijne werkplek voor onze medewerkers te creëren. We hebben weinig verloop van personeel, gelukkig. Daar helpt een fijne werkplek natuurlijk bij.

In het vorige pand was alles verouderd, ook de werkplekken. Nu zijn we overgegaan naar mooie en ruime kantoren. Daarbij zitten onze specialisten bij elkaar: die van de dikke draden – elektromonteurs, die van de dunne draden – van beveiliging en de toetsenbordmonteurs – onze ICT’ers.

Als je even rustig wil werken, zijn er twee stilteruimtes beschikbaar. De kantine is een plek om tot rust te komen, om te socializen. Daar hebben we sinds kort een stamtafel staan met een patroon dat is gemaakt met een stroomstoot, heel bijzonder om te zien. Parkeren is nu een stuk makkelijker, in vergelijking met de oude situatie. Al met al een hele stap vooruit.”

Fijne werkplek met smart building

Groene container

In projecten werkt Beekman Elektro regelmatig samen met Technische Unie. Ook bij het ontwerp en de bouw van het nieuwe pand is er regelmatig contact geweest. Erik Beekman: “Als smart building-specialist voelen we ons thuis bij Technische Unie. We kiezen daarmee voor kwaliteit en service. Met smart building-specialist Freddy Gerrits en vertegenwoordiger Mayke Jansen-Smelt van Technische Unie hebben we regelmatig overleg gehad over het assortiment. En tijdens de bouw hadden we een tijdelijk magazijn nodig. Technische Unie heeft toen een container bij ons nieuwbouwpand geplaatst. Als ik naar buiten kijk, zie ik die staan, als bewijs van de goede samenwerking.”

Als je even rustig wil werken, zijn er twee stilteruimtes beschikbaar. De kantine is een plek om tot rust te komen, om te socializen. Daar hebben we sinds kort een stamtafel staan met een patroon dat is gemaakt met een stroomstoot, heel bijzonder om te zien. Parkeren is nu een stuk makkelijker, in vergelijking met de oude situatie. Al met al een hele stap vooruit.”

De 5 pijlers van een smart building

Een smart building wordt ondersteund met vijf pijlers en een data backbone.
Elke pijler speelt een cruciale rol in een smart building dat zich aanpast aan de omgeving, de gebruikers en hun steeds veranderende behoeften.