HET ENERGIEPLEIN: ONTDEK DE KANSEN VAN ENERGIE EN WATER

Door Technische Unie
20 juni 2022
Technische Unie

Ons inspiratiecentrum Smart Building in Utrecht is geopend. Het centrum bestaat uit sfeervolle ruimtes waarin u alle facetten van een slim gebouw worden uitgelicht. Klimaat, beveiliging, licht, energie en processen. Daarnaast is een een Energieplein waar wij innovatieve totaaloplossingen tonen op het gebied van energiemanagement, C02-reductie en watermanagement. 

Energiemonitoring: dat is pas echt smart

Een smart building is pas echt smart alsje verstandig omgaat met energie. Dat betekent concreet inzicht in de energiestromen van een gebouw. In ons lnspiratiecentrum tonen we een combinatie van hardware en software die ons alles vertelt over de energiestromen van het gebouw. Denk bijvoorbeeld aan de opbrengst van zonnepanelen, het verbruik van de airco en de hoeveelheid stroom die beschikbaar is voor het laden van de elektrische auto's. Deze informatie wordt in een overzichtelijk dashboard verwerkt. Natuurlijk laten we via dit platform ook realtime het energieverbruik van ons eigen lnspiratiecentrum zien.

Smart laden van elektrische auto's

De explosief groeiende markt van elektrische auto's zorgt ervoor dat de vraag naar laadpalen enorm is gestegen. Dat betekent oak een uitdaging voor het elektriciteitsnet. Met slimme producten die de taal van de laadpaal omzetten naar de taal van het gebouw voorkomen we overbelasting van de hoofdzekering. Zo kan iedere auto laden met het op dat moment beschikbare vermogen. In ons Inspiratiecentrum tonen we ook laadoplossingen voor zowel zakelijk als privégebruikers. 

Zonne-energieopslag

Met de stijgende energieprijzen en het einde van de salderingsregeling in zicht, wordt het thuis opslaan van energie steeds interessanter. In ons centrum tonen we diverse accu's voor de opslag van zonne­-energie.
Zo ook een zoutwateraccu. Deze is niet alleen super veilig, maar ook nog eens milieuvriendelijk.

Warmtepomp met PVT-paneel als bron

Ook warmtepompen ontbreken niet in het Inspiratiecentrum Smart Building. We tonen een PVT-paneel in combinatie met een warmtepomp. Dit is een fluisterstille oplossing omdat de panelen op het dak de bron zijn voor de water/water warmtepomp. Er is dus geen buitenunit. De opgewekte stroom van de zonnepanelen is vaak voldoende om het elektrisch verbruik van de warmtepomp af te dekken. 

Watermanagement: wees voorbereid op een natte toekomst

Ook brengen we watermanagement onder de aandacht. Door het regenwater op te vangen en te gebruiken, verspillen we geen schoon drinkwater meer. Zo kun je het opgevangen water gebruiken om bijvoorbeeld je tuin te sproeien of een auto mee te wassen. Regenbuien worden door klimaatverandering steeds feller en duren langer. Om het riool te ontlasten kun je bijvoorbeeld infiltratiekratten plaatsen. Het regenwater loopt eerst in die kratten en vanaf daar langszaam de grond in. Pas als de kratten helemaal vol zijn zal het systeem overlopen naar het riool. Daarmee ontlast je niet alleen het riool, maar houd je ook het grondwater op peil. 

Bezoek lnspiratiecentrum Smart Building

Met deze innovatieve oplossingen laten we zien dat je duurzaamheid en smart niet meer los van elkaar kunt zien. Ze zijn met elkaar verbonden. Deze innovaties in het echt bewonderen? Maak een afspraak en kom langs!

meer over...