POWER OVER ETHERNET EN DATA

Door Erwin de Rijk
29 september 2020
author-image

Power over Ethernet (PoE) is een standaard die het toelaat om apparaten te voeden met een (data) twisted pair kabel in een ethernetnetwerk. Zo heeft u voor een IP camera enkel de twisted pair kabel nodig en hoeft u geen aparte voedingskabel aan te leggen.

Voordelen van Power over Ethernet (PoE)

Meerdere PoE-standaarden

Type 1

Het eerste PoE type wordt normaal gesproken aangeduid als PoE. Het voldoet aan de IEEE 802.3af standaard en kan een maximaal vermogen leveren van 15,4 Watt. Het was een vroege PoE-standaard die in 2003 werd gecreëerd, bedoeld om elektriciteit te leveren aan apparaten met een laag stroomverbruik in een netwerk. Denk aan VoIP-telefoons, sensoren, draadloze toegangspunten en eenvoudige statische bewakingscamera's.

Type 2

Het tweede PoE-type wordt PoE+ genoemd. PoE+ voldoet aan de IEEE 802.3at standaard en kan een maximaal vermogen leveren van 30 Watt. Deze nieuwere standaard is achterwaarts compatibel, wat betekent dat het ook Type 1 PoE apparaten ondersteunt. PoE+ kan PD's zoals draadloze toegangspunten met zes antennes, biometrische sensoren, LCD-schermen en meer geavanceerde bewakingscamera's van stroom voorzien.

Type 3

Type 3 is het derde PoE type, en het is ook bekend als 4-pair PoE, RP PoE, PoE++, en UPOE omdat het alle vier de paren in een koperen kabel gebruikt. Het voldoet aan de IEEE 802.3bt PoE standaard, en het kan een maximaal vermogen leveren van 60 Watt. PoE++ heeft genoeg vermogen per poort om beheertoestellen en videoconferentiesystemen te bedienen.

Type 4

Het type 4, dat gewoonlijk wordt aangeduid als PoE met een hoger vermogen, voldoet ook aan de nieuwste IEEE 802.3bt-norm, maar kan een maximaal vermogen leveren van 100 Watt. Zo  om te voldoen aan de groeiende energiebehoefte van netwerkapparatuur en IoT. Het kan zelfs energieslurpers als laptops en TV's ondersteunen!