POWER OVER ETHERNET EN DATA

Door Erwin de Rijk
20 september 2022
Erwin de Rijk

Power over Ethernet (PoE) is een standaard die het toelaat om apparaten te voeden met een (data) twisted pair-kabel in een ethernetnetwerk. Zo heeft u voor een IP-camera enkel de twisted pair-kabel nodig en hoeft u geen aparte voedingskabel aan te leggen.

Voordelen van Power over Ethernet (PoE)

  • U bespaart op de aanschaf van kabels voor netwerkapparatuur en VoIP-telefoons omdat u met PoE maar één kabel nodig heeft voor data-overdracht en voeding.

  • PoE maakt installeren en uitbreiden van een netwerk simpeler en betaalbaarder in gebouwen waar het gecompliceerd of kostbaar is om nieuwe lijnen aan te leggen.

  • U kunt apparaten op plekken installeren waar het niet praktisch is om een voedingsbron te plaatsen. Denk onder andere aan plafonds die verlaagd zijn.

  • Er zijn minder kabels en stopcontacten nodig.

Meerdere PoE-standaarden

Type 1

Het eerste PoE type wordt normaal gesproken aangeduid als PoE. Het voldoet aan de IEEE 802.3af standaard en kan een maximaal vermogen leveren van 15,4 Watt. Het was een vroege PoE-standaard die in 2003 werd gecreëerd, bedoeld om elektriciteit te leveren aan apparaten met een laag stroomverbruik in een netwerk. Denk aan VoIP-telefoons, sensoren, draadloze toegangspunten en eenvoudige statische bewakingscamera's.

Type 2

Het tweede PoE-type wordt PoE+ genoemd. PoE+ voldoet aan de IEEE 802.3at standaard en kan een maximaal vermogen leveren van 30 Watt. Deze nieuwere standaard is achterwaarts compatibel. Dit betekent dat het ook Type 1 PoE-apparaten ondersteunt.

PoE+ kan PD's zoals draadloze toegangspunten met 6 antennes, biometrische sensoren, LCD-schermen en meer geavanceerde bewakingscamera's van stroom voorzien.

Type 3

Type 3 staat ook bekend als 4-pair PoE, RP PoE, PoE++, en UPOE omdat het alle vier de paren in een koperen kabel gebruikt. Het voldoet aan de IEEE 802.3bt PoE-standaard en kan een maximaal vermogen leveren van 60 Watt.

PoE++ heeft genoeg vermogen per poort om beheertoestellen en videoconferentiesystemen te bedienen.

Type 4

Het type 4, dat gewoonlijk wordt aangeduid als PoE met een hoger vermogen, voldoet ook aan de nieuwste IEEE 802.3bt-norm en kan een maximaal vermogen leveren van 100 Watt. Zo voldoet het aan de groeiende energiebehoefte van netwerkapparatuur en IoT. Het kan zelfs energieslurpers als laptops en TV's ondersteunen!

Beperkingen van Power over Ethernet

  • PoE kan een afstand overbruggen tot 100 meter indien de kabel van hoge kwaliteit is en op de goede manier is aangesloten. Bij een langere afstand is een PoE extender/versterker nodig. Hiermee kan de maximale afstand met 100 meter worden uitgebreid.

  • Apparaten die niet PoE-conform zijn, hebben een injector of een splitter nodig. PoE levert stroom én data over één kabel en heeft dus één ingang. Non PoE-conforme apparaten ontvangen data en stroom afzonderlijk.

  • De hoeveelheid electriciteit die een apparaat via PoE kan ontvangen is afhankelijk van de PoE standaard. Steeds meer apparaten die nu worden ontwikkeld werken het beste met de Type 4 standaard.

Kijk voor meer informatie over PoE op Wikipedia.