ONTDEK DE VOORDELEN VAN DE SOLAREDGE HOME INLINE METER VOOR EFFICIËNT ZONNE-ENERGIEBEHEER

Door SolarEdge
4 juli 2023
SolarEdge

Met de toenemende interesse en vraag naar smart home producten laten we je graag kennis maken met de SolarEdge Home Inline Meter: Dé basis voor een smart home systeem. 

Slimme energieproduct

De SolarEdge Home Inline Meter is een geavanceerde oplossing om je zonne-energiesysteem efficiënt te beheren en te optimaliseren. Met dit slimme energieproduct bereid je je voor op de toekomst en maak je optimaal gebruik van je opgewekte zonne-energie. In dit artikel zullen we de voor- en nadelen van de SolarEdge Home Inline Meter bespreken en laten we zien waarom het een goede investering is voor de toekomst.

Real-time monitoring

De belangrijkste functie van de SolarEdge Home Inline Meter is de mogelijkheid tot het real-time monitoren van je zonne-energiesysteem. De meter biedt gedetailleerde inzichten van de opbrengst, het verbruik en de teruglevering van je energie. Door deze gegevens te analyseren kun je eventuele afwijkingen of problemen snel identificeren en proactief actie ondernemen om de prestaties te optimaliseren. Zo kun je bijvoorbeeld je slimme-energieapparaten aan je systeem toevoegen en die programmeren zodat ze op de meest koste efficiënte tijden aan het werk gaan. Daarnaast ben je goed op de hoogte van je energiebalans, waarmee je je energieopbrengst kunt vergroten, je elektriciteitsrekening kunt verlagen en daarmee de terugverdientijd van je zonnepanelen kunt verkorten.

Integratie en gebruiksvriendelijkheid

De SolarEdge Home Inline Meter is de vervanger van de voorgaande Energy Meter met stroomspoelen (de modbus uitvoering). De Inline Meter is snel en makkelijk te installeren in de meterkast, omdat in tegenstelling tot zijn voorganger de stroomspoelen al in het product zijn verwerkt. De Inline Meter werkt samen met het SolarEdge monitoringplatform en de SolarEdge App, waarmee je op afstand toegang hebt tot alle gegevens en functionaliteiten. De gebruiksvriendelijke interface maakt het eenvoudig om de prestaties te controleren en te beheren, zowel vanaf je computer als via een mobiele telefoon.

Toekomst

Op dit moment wordt de SolarEdge Home Inline Meter nog niet standaard geïnstalleerd in het geval van een zonne-energiesysteem. De voornaamste reden hiervoor is omdat de Inline Meter de gegevens over opbrengst en verbruik wel inzichtelijk maakt, maar je er zonder smart home producten nog geen directe actie op kunt ondernemen. Voor huiseigenaren die op dit moment nog geen plannen hebben om smart home producten aan te schaffen in de nabije toekomst, wordt de Inline Meter vaak achterwege gelaten. Het kost namelijk meer werk tijdens de installatie en daarnaast zal ook de offerte duurder uitvallen voor de eindklant.

Toch kun je als installateur de huiseigenaar met de Inline Meter goed voorbereiden op de toekomst. De snel veranderende energietransitie, de komst van steeds slimmere producten en de afschaffing van de salderingsregeling zorgen ervoor dat we vroeg of laat toch een Inline Meter nodig zullen hebben. Het vroegtijdig plaatsen van een Inline Meter zorgt ervoor dat je inzicht krijgt in het verbruik en daarmee in de toekomst veel makkelijker kunt bepalen welke slimme producten je nodig hebt om het energieverbruik te optimaliseren. Zo weet je als huiseigenaar precies wanneer het voordelig is om je zonne-energiesysteem uit te breiden met bijvoorbeeld een EV-lader of een thuisbatterij.

Investering

Kortom, de SolarEdge Home Inline Meter is met de huidige energietransitie een goede investering voor de toekomst. Daarnaast kun je als installateur makkelijker en beter beargumenteerd advies geven aan de eindklant op het gebied van slimme energieproducten.