Vijf decennia, twee generaties en honderden verbouwingen

Door Technische Unie
30 november 2023
Technische Unie

Je ziet ze niet vaak: kleine, zelfstandige sanitairbedrijven die al 50 jaar bestaan. Begrijpelijk dus dat de eigenaars van B&B Tegels en Sanitair in Helmond trots zijn op hun aankomende jubileum. Ingrid van den Boogaard en haar broers Michael en Rudger speelden vroeger in de zandhoop voor het metselwerk en staan nu aan het roer van dit mooie familiebedrijf. Maar zij zijn niet de enige constante factor in het succes, zo vertelt Ingrid. “We werken al 45 jaar samen met Technische Unie en na al die jaren is dat nog steeds de beste keus. Ze hebben aan een half woord genoeg, ze zijn niet van de ‘blabla’ en je kunt gewoon van ze op aan. Exact onze kernwaarden!

De showroom van B&B Tegels en Sanitair is met recht een verborgen parel. Het bedrijf ligt een beetje verstopt achter het woonhuis van de oude eigenaars, vader en moeder Van den Boogaard. Geen wonder dus, dat zij nog steeds betrokken zijn bij het reilen en zeilen van de zaak. “Mijn vader is het bedrijf ooit gestart met zijn compagnon, de heer Van Berkel. Vandaar ook de naam B&B”, vertelt Ingrid. “Toen meneer van Berkel wat ouder werd, waren mijn broers net klaar met hun technische opleiding. Zij gingen als vanzelf in de zaak werken en namen het bedrijf op den duur over. Ik kwam er pas later bij, nadat ik een poos in het buitenland had gewoond en gewerkt. Van origine ben ik accountant en toen ik terugkwam was er nog iemand op kantoor nodig. Mijn buikgevoel gaf aan: de samenwerking met mijn broers gaat soepel verlopen. En ik kreeg gelijk!”

Gezelligheid, ook bij de mensen thuis

Ontwerp, sloop, loodgieterswerk en afwerking: het kleine team van B&B verzorgt alles zelf. Klanten zien daardoor steeds dezelfde gezichten, weet Ingrid. “Van tevoren zien mensen vaak op tegen een verbouwing. Begrijpelijk: je zit toch een paar weken in de rommel en er lopen vreemde mensen in je huis. Maar in de praktijk vinden klanten het meestal heel gezellig”, lacht ze. “Van de week kwam iemand nog een doos Bossche bollen brengen als dank voor de verbouwing. ‘We missen jullie een beetje’, zei ze erbij!”

Eén bedrijf, drie generaties

Een groot onderdeel van die soepele samenwerking, is dat ieder zijn eigen verantwoordelijkheid heeft. Ingrid: “We verzorgen badkamers van A tot Z voor onze klanten. Ik ben verantwoordelijk voor wat er gebeurt in de showroom en op kantoor, Rudger regelt het loodgieterswerk en Michael het tegelwerk. We vertrouwen elkaar daarin volledig en komen niet in elkaars vaarwater. Maar tegelijkertijd draagt iedereen wel overal zijn steentje bij. Als er spullen moeten worden gelost, stap ik net zo graag op de heftruck als ieder ander. Iedereen helpt elkaar en aan managementlagen doen we niet. Die persoonlijke en amicale benadering is fijn voor ons, de rest van het team én voor onze klanten. Ook zo leuk: omdat mijn vader en moeder op het terrein wonen, springen zij vaak nog even bij. En de derde generatie loopt ook al op het terrein rond: Rudger woont met zijn gezin inmiddels ook naast de zaak. De zoons van Michael en Rudger zijn nog erg jong, maar die krijgen natuurlijk ook al veel mee.” 

Continuïteit garanderen

Een ander voordeel van het werken met Technische Unie, is het grote assortiment A-merken. “Met de goedkopere merken loop je vaak tegen beperkingen aan”, vindt Ingrid. “Maar als je werkt met bijvoorbeeld hansgrohe, Geberit of Villeroy & Boch, dan weet je dat je continuïteit kunt garanderen. We hebben bijvoorbeeld ook het badkamermeubel TU’nlimited in de showroom, van Detremmerie en Technische Unie. Dat is een mooi meubel, wat mij betreft mogen daar nog meer varianten van verschijnen.”

Dagelijks contact met Technische Unie

Toen Ingrid en haar broers nog in de zandhoop voor het metselwerk speelden, kozen hun ouders er al voor te werken met Technische Unie. Als je vraagt waarom, antwoord moeder Sissie nuchter: “Die zijn gewoon goed. Leveringen zijn altijd op tijd, onderdelen zijn altijd beschikbaar en ze denken met je mee. Toen al. We verstaan elkaar goed en dat is niet veranderd.” Mede daardoor is de samenwerking twaalf jaar geleden een stuk opgeschroefd, vertelt Ingrid. “In deze regio vervullen wij als showroom een vrij bijzondere positie. Installateurs uit de buurt verwijzen hun klanten naar onze showroom voor een adviesgesprek en wij werken een offerte uit. Aan de hand daarvan bestelt de installateur de materialen rechtstreeks bij de Technische Unie. Zo’n adviesgesprek is een groot voordeel voor installateurs die geen showroom hebben. Uit een boekje of online bestellen is voor hun klanten toch minder fijn dan in het echt. Heel mooi dat wij op deze manier een schakel kunnen zijn. Door deze constructie hebben we dagelijks contact met Technische Unie, vooral met de binnendienst. Die praten en denken precies zoals wij. Dat werkt gewoon prettig.” 

Lees het hele artikel in SanitairID najaar 2023