Het inbouwreservoir is niet meer weg te denken uit de badkamer en toiletruimte. Veel mensen kiezen ervoor omdat het ‘gewoon mooi’ is om het reservoir uit het zicht te hebben, maar daarmee doe je dit staaltje techniek absoluut tekort. “Er is nog zo veel meer beschikbaar dan alleen het standaardmodel inbouwreservoir!” vertelt productmanager Hester Goldsmit enthousiast. Zij praat u graag bij over de nieuwste ontwikkelingen.
EEN ODE AAN HET INBOUWRESERVOIR: MEER DAN ALLEN MOOI
Nóg meer ruimte besparen
“Ik ben altijd verrast over hoeveel ruimte je kunt besparen met een inbouwreservoir. Dat is al zo met normale varianten van 12 centimeter diep, maar Geberit doet er nog een schepje bovenop. Zij ontwikkelden een inbouwreservoir van slechts 8 centimeter diep: ideaal voor krappe ruimtes. Het is zelfs geschikt voor toiletruimtes waarin normaal alleen een hooghangende stortbak past. Tot slot hebben Geberit en GROHE inbouwreservoirs van slechts 82 centimeter hoog. Zo plaats je ze gemakkelijk onder een raam of schuin dak.”
Volledig op maat
“Een te laag hangend toilet is natuurlijk niet fijn. Daarom kun je bij diverse inbouwreservoirs zelf de hoogte van het toilet bepalen. Ideaal, want Nederlanders worden steeds langer. Ook qua hoogte van het systeem is er keus. Dat is weer handig bij de afwerking: zo hoef je geen mooie tegels te versnijden. WISA heeft binnen de XS-serie drie verschillende framehoogtes om hier rekening mee te houden. En het flexibele GIS-systeem van Geberit is zelfs helemaal naar eigen wens in te stellen in hoogte, breedte én diepte. Zo past het altijd, gegarandeerd.”
Hygiënisch voor én achter de muur
“Natuurlijk is een wandcloset gemakkelijker bij het schoonma-ken, en bedieningsplaten met sensor zorgen dat je niets meer hoeft aan te raken. Maar wist je dat een inbouwreservoir ook áchter de muur kan zorgen voor meer hygiëne? Bijvoorbeeld met een stickhouder die zorgt voor een ‘ingebouwd toilet-blokje’. Dat is wel zo fris en zorgt voor een betere spoeling. Daarnaast bieden verschillende reservoirs mogelijkheden voor legionellabestrijding. Dat is een perfecte oplossing voor vakantiehuisjes die lange tijd leegstaan, of bijvoorbeeld voor de utiliteitsbouw. Geberit heeft een speciaal inbouwreservoir met geïntegreerde hygiënespoeling, die je kunt programmeren op frequentie, temperatuur en watervolume.”
Klaar voor de toekomst
“En als we het dan toch over technische snufjes hebben: er komen er steeds meer bij. We kennen allemaal de Geberit DuoFresh module die nare geurtjes zuivert, bedieningsplaten met oriëntatielicht voor ’s nachts en inbouwreservoirs die opspattend water voorkomen dankzij een flowmanager. Maar we gaan ook steeds meer douchewc’s zien. Geberit inbouwreservoirs zijn daarom standaard voorzien van een mantelbuis en aansluitpunt voor de aansluiting van water en elektra. Ook GROHE speelt handig in op die trend door zijn inbouwreservoirs slim voor te bereiden. In geval van toekomstige updates biedt een speciale speciekap gemakkelijk toegang tot de aansluitingen voor stroom en water.”
En toch ook: gewoon mooi
“Eerlijk is eerlijk, het oog wil ook wat. De bedieningspanelen van tegenwoordig zijn er in alle kleuren, vormen en maten, zodat ze perfect passen in de stijl van elke badkamer. Van minimalistische elementen tot stijlvolle eyecatchers in betonlook, hout of leisteen. Groot of klein, strak of speels: je kunt er alle kanten mee op. Zo transformeerde het toiletreservoir in de loop der jaren van noodzakelijke bouwsteen tot een verrassend design-element.”