Wie nu een badkamer koopt, wil daar natuurlijk lang plezier van hebben. Daarom is het belangrijk om klanten te adviseren met het oog op de toekomst. Maar hoe ziet de wereld er over vijf, tien of vijftien jaar uit? We kunnen het ons nu misschien nog niet goed voorstellen, maar volgens de drinkwaterbedrijven krijgen we vanaf 2030 in Nederland te maken met een mogelijk drinkwatertekort. Water wordt dus een stuk schaarser én duurder. Help uw klanten daarom nu al om duurzamer met water om te gaan en te investeren in waterbesparende technieken. Uiteraard met behoud van comfort en design.
Op een stijlvolle manier water besparen, nu en in de toekomst
Om goed vooruit te kunnen kijken, is het soms slim om even terug te blikken. Zo wordt zichtbaar hoe ver je in een paar jaar eigenlijk kunt komen. De afgelopen jaren zijn er al veel waterbesparende technieken voor de badkamer ontwikkeld. We zetten ze even op een rij.
Anders spoelen in het toilet
Vroeger ging er per spoelbeurt tot wel 12 liter schoon drinkwater doorheen per spoelbeurt. Stelt u zich eens voor 8 flessen Spa blauw door de wc te spoelen, meerdere malen per dag! Gelukkig is een dubbel spoelsysteem met een knop voor de kleine en grote spoeling inmiddels niet meer weg te denken. Dat scheelt al tot 9 liter water per spoelbeurt.
Minder water onder de douche, evenveel comfort
Ook de waterbesparende douchekop draait alweer een tijdje mee. In de loop der jaren is de technologie steeds verder ontwikkeld en inmiddels is het verschil met een ‘gewone’ douchekop niet meer merkbaar. En dat terwijl een waterbesparende douchekop tot 60 procent minder water verbruikt!
Sensortechniek aan de wastafel
Aan de wastafel biedt sensortechniek tegenwoordig uitkomst. Kranen met deze techniek geven alleen water af als de sensor handen detecteert op een paar centimeter afstand. Dat bespaart niet alleen water, het houdt de kraan ook schoon en vrij van bacteriën.
Zó veel meer mogelijkheden
De manieren waarop we in gemiddelde huishoudens aan waterbesparing doen, vallen in het niet bij wat er allemaal mogelijk is. Nu de noodzaak van water besparen steeds dichterbij komt, loont het om verder te kijken. In de utiliteitsbouw zijn al mooie voorbeelden te zien van geavanceerde technieken. Zo maken sommige restaurants en evenementlocaties al gebruik van waterloze urinoirs. Die maken gebruik van een ingenieus en milieuvriendelijk systeem, dat geurtjes weert en het urinoir schoon en fris houdt. Nu is een urinoir wellicht niet dé oplossing in de thuissituatie, maar dit voorbeeld illustreert wel wat er technisch mogelijk is.