MINDER DRUKVERLIES MAAKT HET VERSCHIL

Door Wavin Nederland
21 september 2023
Wavin Nederland

Wavin is volop in beweging om te blijven inspelen op marktontwikkelingen. Onze Technology & Innovation (T&I) afdeling is elke dag bezig om producten te ontwikkelen, verbeteren en innoveren. Recent is de Wavin Tigris familie uitgebreid met de nieuwe Tigris MX. Een persfitting waar bestaande unieke eigenschappen van Wavin Tigris fittingen worden gecombineerd met de voordelen van een axiale perskoppeling.

Bekijk de innovatie van Wavin

Minder drukverlies in leidingen

Hans Snijders, Project Manager T&I bij Wavin:  “Onze key-accountmanagers B&I merkten dat steeds meer Wavin-klanten bezig zijn met het verminderen van drukverlies in leidingen. Vooral in grote installaties, bijvoorbeeld in hoogbouw of utiliteitsgebouwen, is er veel druk nodig om ook de verste tappunten goed te kunnen bedienen. Hoe minder weerstand, hoe beter. Wij zijn daar mee aan de slag gegaan met onze ontwikkelafdeling van Wavin T&I)” 

persfittingen zwart chroom blauw

Tigris MX: een axiale persfitting

Het resultaat is een nieuw lid van de inmiddels flinke Tigris familie: Tigris MX. Een axiale persfitting. De andere fittingen uit de Tigris range zijn radiale perskoppelingen en push-fit koppelingen. Deze zijn eenvoudig en snel te installeren, maar doordat de binnendiameter van de buis verkleind wordt op de plek van de fitting, ontstaat er drukverlies. Om dat op te lossen heeft de nieuwste generatie Tigris K5/M5 ook al een grotere doorlaat gekregen, maar er was behoefte aan een systeem met nog lagere drukverliezen. Omdat dit met radiale perskoppelingen niet te realiseren is, is een andere manier van verbinden toegepast: axiaal persen. Op dit moment is Tigris MX het systeem met de laagste drukverliezen in de markt.

Wavin Tigris MX brengt drie belangrijke voordelen met zich mee:

Ultimate Flow 

Dankzij het Ultimate Flow-concept zorgt Tigris MX voor maximale doorstroming. De 30% grotere en constante binnendiameter zorgt voor een vermindering van drukverliezen met tot wel een derde. Hans: “Die grotere binnendiameter heeft als voordeel dat je vaak kleinere diameter buizen en fittingen kunt gebruiken, zodat de kosten van de totale installatie omlaaggaan. Bovendien scheelt het ruimte in de leidingschachten.” En ander voordeel van minder materiaalgebruik is dat de carbon footprint van de hele installatie kleiner wordt, zonder in te leveren op kwaliteit

Ultiem betrouwbaar 

Wavin Tigris MX is getest onder de zwaarste omstandigheden. “De schuifhuls wordt tijdens het installeren ongeveer 10% opgerekt. Dat moet veilig kunnen, zonder dat de schuifhuls knapt of scheurt en de fitting later gaat lekken. Daarom hebben we extra veel aandacht besteed aan de elasticiteit van het materiaal. De huls is nu tot 50% op te rekken, zonder dat het misgaat. En dat hebben we getest bij -10 graden Celsius. Ook dan blijft de kwaliteit even goed. Kortom: ze zijn ultiem betrouwbaar.”

Daarnaast is de geometrie van de fitting en de schuifhuls zodanig op elkaar aangepast dat de schuifhuls na assemblage er nooit meer af kan schuiven. De kans op lekkage tijdens levensduur is daardoor nul. Verder is de fitting voorzien van een ‘bumperrib’. Deze zorgt ervoor dat de buis tot een bepaalde afstand over de fitting wordt getrokken. Hiermee wordt voorkomen dat het aluminium in de buis niet in aanraking komt met het messing van de fitting waardoor er geen galvanische corrosie kan ontstaan.

One-fits-all  

De buis van Wavin Tigris is geschikt voor zowel radiale persfittingen (Tigris K5/M5), push-fit (smartFix), als de nieuwe axiale persfitting. Het maakt dus niet uit welk montagesyteem er gekozen wordt, de Wavin buis past altijd in combinatie met een Wavin Tigris fitting. Een ander bijkomend voordeel is dat er sneller geïnstalleerd kan worden hierdoor. Daarnaast hoeft een installateur minder verschillende buizen en fittingen mee te nemen naar een project. 

Meer informatie