Hoe maak je onderscheid tussen D-vormige toiletzittingen

Door Pressalit
24 mei 2024
Pressalit

Als het gaat om het installeren van toiletzittingen, is een van de subtiele maar cruciale verschillen die je moet herkennen het verschil tussen de D- en D2-vorm.

Als installateur bent u waarschijnlijk bekend met de D-vormige toiletzitting, een veelgemaakte keuze voor moderne badkamers vanwege het strakke en mooie ontwerp. Als je een D-vormige zitting van bovenaf bekijkt, is het gemakkelijk te zien waarom hij zo wordt genoemd: de gelijkenis met de hoofdletter 'D' is onmiskenbaar, met een rechte rand aan de achterkant die leidt naar een afgeronde voorkant. Dit ontwerp biedt niet alleen een eigentijdse look, maar past ook goed bij verschillende badkameresthetieken, waardoor het een veelzijdige keuze is.

Twee varianten van de D-vormige toiletzitting

Afhankelijk van de specifieke toiletpot kun je twee varianten van de D-vormige toiletzitting tegenkomen en in één oogopslag kan het moeilijk zijn om het verschil te zien. Er is een D-vormige variant en een zogenaamde D2-vormige variant.

In dit artikel leer je het verschil tussen de twee verschillende, maar toch gelijkaardige varianten en hoe de keuze van de juiste toiletzitting een verschil kan maken voor de uiteindelijke uitstraling van het toilet.

Wanneer de toiletzitting niet perfect op de toiletpot past

Op het eerste gezicht heb je misschien moeite om de visuele verschillen tussen de D- en D2-vormige toiletzitting te zien, maar je zult het onderscheid gemakkelijk zien als bijvoorbeeld een van deze varianten wordt geïnstalleerd op een toiletpot met de andere vorm.

Bij een verkeerde pasvorm - bijvoorbeeld een D-vormige toiletzitting op een D2-vormige toiletpot - zie je een deel van de keramiek onder de toiletzitting uitsteken. En in het tegenovergestelde geval bedekt de toiletzitting meer dan de toiletpot, waardoor de pasvorm niet erg flatterend is.

Hoe weet je wat de twee vormen definieert?

Een van de eenvoudigste manieren om de variant van de D- of D2-vormige toiletzitting en toiletpot te definiëren, is te kijken naar de lijnen die de vorm van de linker- en rechterkant van de zitting bepalen. Ook hier kan het in één oogopslag moeilijk zijn om de verschillen te onderscheiden. Hier volgen enkele tips over waar je op moet letten:

Bij de D-vormige variant zul je merken dat de zijkanten niet helemaal parallel aan elkaar lopen. De D-vormige variant heeft een bollere vorm en ziet er aan de voorkant een beetje puntiger uit.

De D2-vormige variant is echter ronder aan de voorkant - en hier lopen de zijkanten van de toiletzitting evenwijdig aan elkaar, waardoor de linker- en rechterkant op één lijn liggen.

Ter illustratie hebben we een toiletzitting en deksel met de twee verschillende vormen samengevoegd. In de afbeelding zie je een D-vormig deksel boven op een D2-vormige ringzitting. Dit illustreert het probleem dat je zult ondervinden als de toiletpot niet goed past.

Image

Welke vorm past bij welke toiletpot?

Om ervoor te zorgen dat een toiletzitting zo goed mogelijk past op een specifieke toiletpot, volgt hier een lijst met enkele van de meest relevante en populaire toiletpotten en een duidelijk onderscheid van hun vorm:

De traditionele D-vormige toiletzitting past op de volgende toiletpotten:

 • Geberit: 280 nieuw, 300, Icon, Icon Compact, Acanto, Renova en Renova Compact

De D2-vormige toiletzittingen passen op de volgende toiletpotten:

 • Catalano: Sfera, Sfera Compact
 • Duravit: Me by Starck, Me by Starck Compact, Neo, Soleil by Starck, Soleil by Starck Compact
 • Flaminia: App
 • GSI: Norm, Pura, Kubex
 • Laufen: Lyra, Form, Pro, Pro Compact
 • Villeroy & Boch: O.Novo, Omnia Architectura, Subway 1, Avento
 • Hatria: Fusion
 • Lavigo: Primo, Calando 2.0, Calando Compact, Opus Classic
 • Creavit: Asma
 • Sanidusa: Sanibold, Sanlife
 • Rak: Resort
 • Korver: Wiesbaden Vesta, Wiesbaden Vesta Compact
 • Dekker: Alfa Comfort
 • Alice: Bi-color
 • Clou: Hangmat, Hangmat Compact

Pressalit Sway is er in meer varianten

Bij Pressalit bieden we onze prachtige Pressalit Sway toiletzitting aan in zowel een D-vormige als een D2-vormige versie. Dit populaire en verbluffende stukje interieurdesign past hiermee in elk type badkamer. 

Met zijn ranke profiel en vederlichte lijnen demonstreert SWAY een smaakvolle en onovertroffen vormgeving. 

Het prachtig gebogen en delicate ontwerp toont de perfecte combinatie van mannelijke strakheid en vrouwelijke rondingen.  Binnen de eenvoudige Scandinavische design stijl en lijnvoering, hebben we meer varianten voor een breed scala aan toiletpotten. SWAY is een must-have voor de veeleisende minimalist en is verkrijgbaar in de versies SWAY D, SWAY D2 en SWAY Uni.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op pressalit.com of neem contact op met Wijnbeek Sanitair B.V. op T: +31 251 361010

Ontdek Pressalit D Toiletzittingen