Meer douches op 1 doucheWTW bespaart!

Door Luxxor
22 mei 2024
Luxxor

DoucheWTW halveert de energievraag voor warmtapwater, verdubbelt het aantal doucheminuten uit een warmtapwatervat en halveert het vat. Maar, wat als je meerdere douches hebt?

Hoeveel douches kunnen worden aangesloten op mijn doucheWTW?

In projecten met hotels, B & B’s, zorgcentra, sportcomplexen en villa’s krijgen we regelmatig de vraag: “Hoeveel douches kunnen worden aangesloten op mijn doucheWTW?” Dit is afhankelijk van zowel het douchesysteem, type doucheWTW én de aansluitwijze van de doucheWTW.

Met het douchesysteem bedoelen we het aantal douches, de gelijktijdigheid en de volumestroom. Hiermee bepaal je het maximaal benodigde warm(douche)waterdebiet. Bijvoorbeeld, in een B & B met 4 douches van 8 L/min en een maximale gelijktijdigheid van 75%, reken we met een maximaal douchedebiet van 24L/min.

Elke doucheWTW heeft zijn eigen relevante kenmerken zoals rendement en flows, sanitairwater en douchewater). Douchegoot- en douchebakWTW zijn door de opstellingswijze 1-op-1 gekoppeld aan een douche. Met douchepijpWTW en actieve doucheWTW kunnen we spelen met het design. Voorbeeld: Luxxor Showersave QB1-21 is ontworpen op 15L/min tapwater en 50L/min afvalwater.

3 aansluitwijzen van het opgewarmde water van de doucheWTW

We onderscheiden 3 aansluitwijzen van het opgewarmde water van de doucheWTW (zie ook schets):

 • Systeem A: Al het water dat naar de douche gaat wordt voorverwarmd in de doucheWTW. Het voorverwarmde wordt aangesloten op de warmtapwater installatie & de koud waterzijde van de kraan. In het rekenvoorbeeld moet er 24L/min worden opgewarmd.
 • Systeem B: Alleen het water dat naar de koud waterzijde van de douchekraan gaat wordt voorverwarmd. In het reken voorbeeld moet er 14L/min worden opgewarmd
 • Systeem C: Alleen het water dat naar de warmwaterzijde van de douchekraan (via de warmtapwater installatie) gaat wordt voorverwarmd. In het rekenvoorbeeld moet er 10L/min worden opgewarmd

Conclusies in voor de situatie in bovenstaand rekenvoorbeeld t.a.v. de Luxxor Showersave QB1-21:

 • Sanitairwater: In zowel systeem B als C is de capaciteit van de doucheWTW (15L/min) voldoende om 4 douches aan te sluiten. Aansluiten van deze 4 douches in Systeem A zou past niet
 • Afvalwater: in zowel systeem A, B als C, max is 24L/min, capaciteit doucheWTW is 50/min
 • Wanneer de douches op een maximale afstand van ca. 3m van de doucheWTW geplaatst zijn, is een gezamenlijke doucheWTW te overwegen.

In systeem B bespaart de doucheWTW ietsje minder dan in Systeem A. Wanneer je dan wel 4 i.p.v. 1 douche kunt aansluiten is de totale besparing van de investering eenvoudig terugverdient.

Naast de directe douche-energie besparing, zorgt aansluiten van doucheWTW in zowel systeem A als B voor minder flow door de ringleiding. Hierdoor kan een ringleiding naar een lagere temperatuur zonder meer verliezen en/of extra onderhoud. Dit is bijvoorbeeld handig als:

 • Je ringleiding nu overbelast is en veel onderhoud (en energie) kost
 • Je gaat uitbreiden en de ringleiding is al maximale belast
 • Je naar een lagere temperatuur wilt om de energieverliezen van de ringleiding te verkleinen.
 • Je naar een lagere temperatuur van de ringleiding wilt om je warmtepomp op een hogere COP te laten presteren met dezelfde buffercapaciteit (let wel dat de temperatuur hoog genoeg is voor legionella veilig bedrijf)

De voordelen van Luxxor doucheWTW op een rijtje

 • Reductie energievraag voor douchen
 • Reductie belasting circulatieleiding (Reductie energiekosten & onderhoudskosten)
 • Kleinere installatie (in volume en vermogen)
 • Meer comfort (meer doucheminuten)
 • Groter aandeel duurzaam in geval van een warmwateraccu

Veel redenen om bij de volgende (badkamer)renovatie en/of uitbereiding te checken welke doucheWTW voor u de beste optie is!

Ook weten wat doucheWTW voor jou project kan betekenen?

Neem contact op met Luxxor.