KOKEND WATER KRANEN: ALLES WAT U MOET WETEN

Door Technische Unie
19 augustus 2020
Technische Unie

Steeds meer mensen vervangen hun waterkoker door een kokend water kraan. Maar hoe werkt zo’n kraan? Welke soorten zijn er allemaal? En hoe installeert u kokend water kranen?

Zo werkt een kokend water kraan

Bij de installatie sluit u op de waterleiding een reservoir/boiler aan. Hierin wordt het water onder hoge druk elektrisch verwarmd tot maximaal 110 graden Celsius. Wanneer de kraan wordt opengezet stroomt het water eruit. Daarbij koelt het water af zodat het kokend heet is wanneer het water uit de kraan stroomt.

Hoeveel water komt er uit een reservoir/boiler van een kokend water kraan?

De capaciteit van een reservoir/boiler verschilt per type. Deze ligt vaak tussen de 3 en de 7 liter. Overleg met uw klant hoeveel kokend water deze maximaal nodig heeft.

U kunt uw klant daarin het beste adviseren. Bekijk de verschillende reservoirs/boilers van Quooker.

De voordelen van een kokend water kraan

Natuurlijk denkt uw klant als eerste aan een kokend water kraan voor het gemak. Snel even thee of koffie zetten, een kopje soep of supersnel koken. Maar wist u dat een kokend water kraan ook heel milieubewust en zuinig is? Kokend water kranen zijn zo goed geïsoleerd dat het heel weinig energie kost om het water op temperatuur te houden. Bovendien bespaart uw klant energie omdat hij minder energie verbruikt om water te koken.

Er zijn ook kranen waarmee uw klant nóg zuiniger leeft. Door een reservoir aan te sluiten op de waterleiding kan het koude water gemengd worden met het kokendhete water uit het reservoir/boiler. Zo heeft uw klant sneller warm water dan wanneer er aanspraak op de cv-ketel gedaan moet worden. Deze reservoirs/boilers zijn zo zuinig dat ze gewaardeerd worden met energielabel A.

Is een kokend water kraan gevaarlijk?

Kort gezegd: nee. Alle kokend water kranen die we bij Technische Unie verkopen hebben een veilig bedieningssysteem. Zo moet er altijd een extra handeling worden verricht voordat er kokend water uit de kraan komt. Hierdoor loopt uw klant nooit het risico dat een kind per ongeluk de kokend water kraan openzet. Ook zijn kokend water kranen goed geïsoleerd zodat ze nooit te heet worden aan de buitenkant.

Een kokend water kraan is eigenlijk veiliger dan u verwacht! Juist doordat het water op een hoge temperatuur wordt gehouden in de boiler voorkomt dit besmetting van het water met bijvoorbeeld de legionellabacterie. Goed voor de drinkwaterhygiëne, zo’n kokend water kraan.

Van 3 in 1 kranen tot bruisend water kranen

Er bestaan losse kokend water kranen die aangesloten kunnen worden op de bestaande waterleiding in een keuken. Uw klant zal echter vaker vragen om een totaaloplossing waarbij een kraan zowel koud, heet als kokend water geeft. Dit worden ook wel 3-in-1-kranen genoemd. Voorbeelden van 3-in-1-kranen zijn de kranen van Quooker en de Grohe Red.

Naast kokend water kranen zijn er ook kranen die gefilterd koud of zelfs bruisend water schenken, zoals de Grohe Blue. BIj Quooker is het zelfs moglijk een alles in 1 kraan samen te stellen!

Een kokend water kraan, lastig installeren ?

Overal waar een waterleiding is en een stopcontact kunt u een kokend water kraan installeren. Het reservoir/boiler mag alleen via de koud watertoevoer worden gevuld. Verder moet een inlaatcombinatie gemonteerd worden voor een reservoir/boiler met aansluiting naar de afvoer via het meegeleverde T-stuk. Het is aan te raden om de kokend water kraan aan te sluiten op een aparte groep. Is er geen aparte groep mogelijk? Installeer dan een energieverdeler.

Houdt er bij installatie rekening mee dat het reservoir/boiler, de inlaatcombinatie, het mengventiel en het stopcontact goed bereikbaar zijn voor service.
Tip: bij al onze producten vindt u een montagehandleiding!

Bekijk al onze kokend water kranen

Het laatste in sanitair