ENERGIEKOSTEN BESPAREN? DE DOUCHE-WTW IS EEN OPLOSSING

De verschillende mogelijkheden, toepassingen, voordelen en afwegingen

Door Technische Unie
10 november 2022
Technische Unie

Met energieprijzen die de pan uitrijzen, wordt bezuinigen op energieverbruik steeds urgenter. Maar inboeten op comfort en luxe, dat doen we liever niet. Daarom zoeken veel mensen alternatieven om zo veel mogelijk te besparen. Het douche-warmteterug-winsysteem (wtw) trekt daarbij absoluut de aandacht. Dit is een manier om de stookkosten van een douche-beurt tot wel 60 procent terug te dringen, zónder verlies van kostbare doucheminuten.

Het klinkt misschien een beetje vies: gebruikt warm water van een douchebeurt ‘recyclen’. Toch is dat precies wat een douche-wtw doet. Maar gelukkig is er niets vies aan. Het afvalwater en het drinkwater zijn in een zogenoemde warm-tewisselaar namelijk van elkaar gescheiden via een koperen afscheiding. De stromen bewegen in tegengestelde richting en de warmte van de douchestroom wordt overgedragen aan het leidingwater. ‘Koud’ leidingwater komt zodoende al 10 tot 25 graden warmer aan bij de warmtepomp, ketel, boiler of mengkraan. Deze hoeft vervolgens verrassend minder hard te werken.

Twee oplossingen: verticaal en horizontaal

Er zijn verschillende uitvoeringen beschikbaar, opgedeeld in twee categorieën. Namelijk horizontale en verticale douche-wtw’s.

Hoe werkt een verticale douche-wtw?

Omdat het verticale wtw-systeem gebruik maakt van de zwaartekracht, is het traditioneel geschikt voor woningen met een badkamer op een verdieping. De verticale douchepijp komt in de muur of leidingenschacht van de lagere verdieping, aangesloten op de doucheafvoer. Daar werkt de dubbelwandi-ge douchepijp als afvoer en aanvoer in één. Door de binnenste buis stroomt het warme afvalwater naar beneden, richting de riolering. Tussen de binnenste en de buitenste buis stroomt het koude leidingwater in tegengestelde richting naar de warmte-pomp, boiler, CV-ketel en natuurlijk ook naar de mengkraan in de douche. Onderweg naar boven warmt het koude leidingwa-ter zo al aardig op.

Hoe werkt een horizontale douche-wtw?

Nu hebben sommige mensen de badkamer op de begane grond, of wonen ze gelijkvloers in een bungalow of apparte-ment. In zo’n geval werkt de standaard verticale douche-wtw niet: het warme water kan nu eenmaal niet door de buis ‘om-hoog vallen’. Een alternatief is de horizontale douche-wtw. Dit systeem, dat je overigens ook gewoon op een eerste, tweede of derde verdieping kunt plaatsen, bevindt zich geheel in de vloer. Het warme afvalwater stroomt om de koperen buis met koud leidingwater. Net als bij het verticale systeem warmt het koude leidingwater op doordat de warmte wordt uitgewisseld.

Mooie besparingen

Een douche-wtw plaatsen is een investering, maar die verdient zich in de loop der jaren dik terug. Laten we eens uitgaan van een gezin van 3 mensen die per keer 9 minuten douchen. Met een horizontale douche-wtw verbruiken zij per jaar al 80 m³ gas of 380 kWh minder stroom. Met de stijgende energieprij-zen loopt dat geweldig op! Met een verticale douche-wtw is de besparing zelfs nog groter: dan verbruikt dit gezin zo’n 110 m³ gas of 380 kWh minder stroom per jaar.* (Bron Milieu Centraal)

Slimme investering

De meeste mensen kiezen voor een douche-wtw bij de bouw van een nieuwe woning. Toch is het ook zeker mogelijk een douche-wtw te plaatsen in een bestaande woning, zeker als er al een badkamerrenovatie gepland staat. Wie een horizontale douche-wtw wil plaatsen, moet de badkamervloer vaak iets verhogen op de plaats van de doucheruimte. De benodigde inbouwhoogte is namelijk meestal 5 tot 10 centimeter hoger dan een gewone douchegoot. Het hoge rendement uit de traditionele verticale douche-wtw is bij renovaties regel matig toepasbaar. Het vergt soms wel wat puzzelwerk met een koofje naast de voordeur of in/naast de meterkast’. Wanneer het te complex is een verticale douche pijpWTW onder de badkamer te plaatsen zijn douche-gootWTW en/of de actieve douche-wtw goede alternatieven, elk met hun eigen toepassingsgebied’.

Optie 3: de actieve douche-wtw

Zoals gezegd wordt een traditionele douchepijp geplaatst in de muur van een lager gelegen verdieping. “Maar ook mensen die gelijkvloers wonen kunnen de allerhoogste besparingen realiseren tijdens hun douchebeurt”, vertelt Fedor Couvert van het merk Luxxor. “Daarvoor hebben we een kleine opvoer-pomp toegevoegd aan het verticale systeem. Deze pompt het gebruikte, warme water omhoog door de douchepijp. Zo’n ‘actieve douche-wtw’ is de tegenhanger van de traditionele, ‘passieve douche-wtw’. De pomp heeft een motortje van 12 volt, dus het extra energie-verbruik is te verwaarlozen.”

Elegant design

Een horizontale douche-wtw is natuurlijk vooral een praktische en milieubesparende oplossing. Maar het is ook een kans om een mooi designelement toe te voegen aan de vloer. Zo biedt het merk ACO niet alleen het herkenbare RVS Quadrato roos-ter, maar ook een betegelbare douchegoot. Met een mooie grote tegel of zelfs een gietvloer als afwerking, blijft alleen een smal sleufje in de douchevloer zichtbaar. Minimalistisch, elegant en tijdloos.

Energiebesparend én duurzaam

Een douche-wtw gaat 30 jaar mee. Belangrijk is wel om geen schuurmiddelen te gebruiken voor het onderhoud, want de kalkdeeltjes daarvan kunnen zich hechten aan de warmtewis-selaar. Na 30 jaar zijn de materialen goed recyclebaar, wat leidt tot een minimale milieubelasting. Zéker in verhouding tot de winst die het systeem voor het milieu oplevert.

Gemakkelijk te plaatsen en schoon te houden

De douche-wtw’s van het merk Easy Drain zijn draaibaar en in hoogte verstelbaar. Zo is het gemakkelijk om het systeem in vrijwel elke bestaande situatie te plaatsen. Het wtw systeem is zowel toepasbaar in combinatie met een put als een douchegoot. Als je kiest voor een douchegoot dan kun je kiezen uit diverse roosterafwerkingen, waaronder een tegel variant. Ook schoonhouden is makkelijk. Omdat het horizontale douche-wtw systeem anders in elkaar zit dan reguliere afvoersystemen, ontwikkelde Easy Drain een eigen wtw-cleaner. Deze weekt opgehoopt vuil efficiënt los en voert het moeiteloos af.

Minder werk, wel zo mooi

Bij een actieve douche-wtw (Luxxor Hamwells Blue serie) bevindt de verticale douchepijp zich achter de douche-unit. Dit kan in de technische ruimte zijn, maar ook direct in de douche. In het laatste geval zijn er voor de wandafwerking mooie designoplossingen. Dankzij een elegante plaat van melk- of zwartglas is opnieuw tegelen overbodig.

Energie én ruimte besparen

De Showersave® is de douchepijpWTW met het hoogste rendement. Hoe hoger de efficiëntie, hoe minder groot de warmtepomp, ketel of boiler hoeft te zijn! Dat scheelt veel kostbare ruimte!

Dit artikel is eerder verschenen in SanitairID najaar 2022