Zo’n 12 jaar geleden gingen we serieus aan de slag met duurzaamheid. Sinds die tijd vindt u steeds meer circulaire producten en duurzame oplossingen in onze schappen, hebben we een speciale afdeling voor duurzaamheidsadvies en creëerden we het Inspiratiecentrum Duurzaamheid in Zwolle. Ontwikkelingen waar we trots op zijn! Dit jaar gaan we verder. Veel verder. Met een nieuwe structurele aanpak maken we ons hard voor een volledig duurzame keten. Samen met onze leveranciers en klanten maken we het mogelijk.
EEN VOLGENDE STAP IN DUURZAAMHEID: ZOVEEL MOGELIJK CIRCULAIR
Compleet emissieloos
Nul CO2-uitstoot, daar gaan we voor. Al in 2030 willen we de CO2-uitstoot in de keten met 50 procent hebben verminderd. Daar werken we hard aan. Bijvoorbeeld door onze vrachtwa-gens nóg slimmer en efficiënter te beladen, voor zo min mo-gelijk ritten op de teller. En die vrachtwagens worden natuurlijk allemaal emissieloos. Elektrisch, biobrandstoffen, we kijken naar de beste oplossingen. In 2023 is 25% procent van ons vrachtwagenpark verder verduurzaamd. En in 2022 gaat de TU Boot ook op biofuel varen!
Meten is weten
Net als wij, werken veel van onze leveranciers hard aan CO2-reductie. Om die inspanningen inzichtelijk te maken, vragen wij van alle binnen- en buitenlandse leveranciers een nulmeting. Meten is weten, nietwaar? Als we weten hoeveel CO2 er nog te reduceren valt, kunnen we samen toewerken naar concrete resultaten. Bovendien helpt de meting ons allemaal te preste-ren in lijn met de overheidsdoelen. Of liever: nog veel beter.
Steeds zichtbaarder
Diverse leveranciers werken al mee aan de pilotversie van het nieuwe logo. Bijvoorbeeld Schneider, Signify, Grohe, Thermaflex en Emma veiligheidsschoenen. Hun circulaire producten krijgen vanaf 18 april 2022 een geel of groen logo. Na deze enthousiaste reacties werken we nu om nog meer leveranciers te betrekken. We vragen hen hun circulaire productdata beschikbaar te stellen, zodat we de artikelen goed kunnen labelen.
Extra aandacht voor circulaire producten
Het groene blaadje is inmiddels een geliefd symbool bij veel van onze klanten. Hieraan kunt u zien dat een product water of energie bespaart. Binnenkort introduceren we ook een symbool om circulaire producten in de spotlight te zetten. De vorm laat zich raden: het wordt een cirkel. En wel in drie kleuren die staan voor verschillende categorieën: Rethink, Reuse en Recycle.
Producten met een geel logo zijn gemaakt van gerecyclede materialen. Een deel van de grondstoffen was dus eerst onderdeel van een ander product. Lichtgroen geeft aan dat de levensduur van een bestaand product is verlengd, bijvoorbeeld doordat het is gerepareerd of gerefurbished. Deze producten zijn nog (of weer) zo goed als nieuw, en bovendien vaak aan-trekkelijk geprijsd. Tot slot is er de meest circulaire categorie. Producten met een donkergroen logo zijn zó ontworpen dat er minder materiaal nodig is om ze te maken. Ook over het type materiaal is nagedacht: alleen de meest duurzame opties zijn gekozen. Bovendien zijn deze producten gemaakt om extra lang mee te gaan, bijvoorbeeld doordat ze uit onderdelen bestaan die makkelijk te vervangen zijn.
Minder afval door duurzame verpakkingen
Uit onderzoek trokken we een schokkende conclusie: per jaar zijn wij verantwoordelijk voor zo’n 2.000.000 kilo afval. Dat moet snel veranderen. Niet alleen willen we de hoeveelheid afval sterk verminderen, we willen het resterende deel zo goed mogelijk kunnen recyclen. Omdat zo’n 80 procent van dit afval bestaat uit leveranciers verpakkingen, zijn we druk in gesprek met onze leveranciers. Hoeveel procent van hun verpakkingen bestaat uit gerecycled materiaal? Gaat het om verpakkingen die makkelijk te scheiden en te recyclen zijn? En natuurlijk: waar is verbetering mogelijk? Dat kan al met kleine aanpassin-gen. Denk aan papieren tape op een kartonnen doos in plaats van plastic tape.
U kunt ons helpen!
Veel leveranciers zijn al enthousiast over onze plannen voor circulaire verpakkingen in de keten. Dat is veelbelovend, maar nog niet iedereen is klaar voor de overstap. Daarom maken wij ons samen met leveranciers als Schneider Electric, Aalberts Hydronic Flow Control en andere samenwerkingspartners hard om dit onderwerp hoog op de agenda te zetten. Zo stimuleren we ook andere partijen het proces te versnellen. Als klant van Technische Unie kunt u daarbij helpen! Namelijk door aan te geven hoe belangrijk duurzame en circulaire verpakkingen zijn voor u én uw opdrachtgevers.
Goed voor het milieu én voor de zaken
Al onze distributie in en rond steden gebeurt straks met elektrische voertuigen. Gegarandeerd. Dat is voor u goed om te weten, maar ook voor uw opdrachtgever. Voeg deze informatie toe aan uw offerte en u heeft absoluut een streepje voor.
Wat doen we nog meer?
1) Eigen panden verduurzamen
Bij onze bestaande panden vervangen we conventionele verlichting door led, plaatsen we laadpalen voor elektrisch vervoer en brengen we zonnepanelen aan om in onze eigen energie te voorzien. Nieuwe panden worden volledig nul-op-de-meter gebouwd.
2) Nog meer toegang tot inspiratie
Naast het Inspiratiecentrum Duurzaamheid in Zwolle heeft Technische Unie sinds kort 2 extra inspiratiecentra met aandacht voor verduurzaming. In Utrecht ligt de focus op Smart Building en in Eindhoven op Smart Industry. Kom gauw eens kijken naar de eindeloze mogelijkheden!
3) Nieuw inzamelsysteem circulatiepompen
Sinds kort zijn wij aangesloten bij Circospin, een nieuw initiatief om oude circulatiepompen nóg beter te recyclen. Lever al uw oude circulatiepompen van Grundfos, Wilo, Dab en KSB in bij onze Servicecentra en of vraag een eigen Take Back-bak aan. Samen maken wij een circulaire economie mogelijk!
Sluit u vandaag nog aan bij Brancheplan Verpakkingen en trek alle leveranciers over de streep. Kijk hier voor meer informatie.